nedelja , oktobar 24 2021
Početna / Vijesti / Društvo / Treću godinu Bogojavljenje proslavljenjo pogruženjem u Biserci

Treću godinu Bogojavljenje proslavljenjo pogruženjem u Biserci


Svečano, molitveno i radosno bilo je danas u svim pljevaljskim pravoslavnim hramovima gdje su služene liturgije povodom praznika Bogojavljenje, praznika Krštenja Isusa Hrista, kada ga je Sveti Jovan Krstitelj  krstio u rijeci Jordan. Bogojavljenje je hrišćanski praznik koji slavi otkrovenje Boga Sina kao ovaploćenog u Isusu Hristu. Danas se u svim crkvama i hramovima osvešćuje voda u koju se stavlja bosiljak i koju vjernici uzimaju i nosi kući, jer se veruje da ima duhovna i ljekovita svojstva.

Po krštenju Isusa Hrista u rijeci Jordan otvorilo se nebo iz kog se začuo glas Boga Oca koji je obznanio da je Isus sin njegov, a na Isusa je u obliku goluba sletio Sveti Duh. Zbog toga se na Bogojavljenje pravoslavni vjernici pozdravljaju sa „Bog se javi – Vaistinu se Bog javi“.

U mnogim crnogorskim gradovima danas je organizovano tradicionalno plivanje za Časni krst gdje se pliva 33 m, što simbolizuje broj godina života Isusa Hrista.

Nakon odslužene Svete Liturgije i  Velikog osvećenje vode, blagoslovom nastojatelja Manastira Svete Trojice oca Vladislava, danas se 16 vjernika pogružilo u vodama pljevaljskog Jordana,  u planinskoj vodi jezerceta koji pravi potok Biserka.  Pogruženje je pravoslavni običaj uranjanja i izranjanja iz vode u znak sećanja na Isusovo krštenje.

Prema narodnom mjerovanju na Bogojavljenje se predskazuje vrijeme – ako za Bogojavljenje bude jak mraz ili pada snijeg  godina će biti rodna, a ako bude vedro, godina će biti sušna.Na Bogojavljenje se valja okupati u rijeci radi boljeg zdravlja.

FB_IMG_1579451739838FB_IMG_1579451730961

Pogruzenje za Bogojavljenje u Biserci
Pogruzenje za Bogojavljenje u Biserci
Bogajavljenje u Manastiru Svete Trojice
Bogajavljenje u Manastiru Svete Trojice
Vjernici sa igumanom Vladislavom nakon pogruzenja
Vjernici sa igumanom Vladislavom nakon pogruzenja

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Proslava hramovne slave Sv. Petke

Proslava Svete Petke uz molitvu, litiju i duhovnu muziku

  Srpska pravoslavna crkvena opština Pljevlja najavila je proslavu hramovne slave 27. oktobra. Toga dana …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *