sreda , 21 februara 2024
Početna / Vijesti / Ekonomija / Turizam će ove godine biti na nivou prije krize

Turizam će ove godine biti na nivou prije krize

Vlada Crne Gore objavila je da sve relevantne međunarodne institucije predviđaju kako će ekonomija Crne Gore u 2023. godini rasti brže od regionalnog prosjeka, uz poboljšanje uslova na tržištu rada, postepeno povećanje broja zaposlenih i dalji pad nezaposlenosti ispod nivoa prije pandemije. To je navedeno u Programu ekonomskih reformi za period 2023. do 2025. godine, a taj je dokument izvršna vlast objavila. Istaknuto je da se ove godine očekuje oporavak turizma u odnosu na pretkrizni nivo.
Kako se navodi, pozitivan doprinos ekonomskom rastu u narednom trogodišnjem periodu pružiće domaća tražnja, pri čemu će polovinu ovog uticaja opredijeliti privatna potrošnja, poslednjeg ubrzanog rasta prihoda u turizmu, visok rast doznaka, uz jaku ekspanziju kreditne aktivnosti i rast zaposlenosti i zarada.

Ističu da će lična potrošnja domaćinstava biti snažno podstaknuta budžetskim mjerama za 2023. i planirani srednji rok.

„Javnu potrošnju u narednom periodu reflektovaće se veća potrošnja i snažan porast izdvajanja za povećanje plate dela zaposlenih u javnom sektoru. Bruto investicije će bilježiti postepeni oporavak u odnosu na pretkrizni nivo, uz održavanje visokog nivoa u ukupnoj ekonomskoj strukturi i projektovani rast od 6,6 odsto u periodu 2023-2025”, navodi se u Programu ekonomskih reformi.

Ističu da će dodati doprinos rastu u srednjem roku pružiti neto izvoz, odnosno eksternu tražnju, podstaknuta snažnom ekspanzijom u turizmu, povoljnim izvoznim performansama, ali će biti i djelimično ograničena snažnim dinamikom uvoznih aktivnosti.

U 2023. godini se, kako se navodi, očekuje oporavak turizma u odnosu na pretkrizni nivo.

Snažan rast cijena najvažnijih crnogorskih izvoznih proizvoda na svjetskim tržištima i veća proizvodna baza u poljoprivredi, opredjeliće projektovani rast izvoza roba od 8,2 odsto u narednom trogodišnjem periodu.

„Uvoz će biti intenzivan (rast 4,9 odsto), uslovljen jačom tražnjom poslednje visoke vrednosti investicionih ulaganja i snažnog rasta privatne potrošnje“, zaključuje se u Programu ekonomskih reformi za period od 2023. do 2025. godine.

Izvor-rtcg

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Za rad nedjeljom dodatni slobodan dan i uvećana dnevnica

Vraćanje radne nedjelje tokom turističke sezone u određenoj mjeri će doprinijeti povećanju ekonomske aktivnosti i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.