sreda , 12 juna 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Tužilaštvo pokrenulo istragu protiv mitropolita Amfilohija i sveštenstva

Tužilaštvo pokrenulo istragu protiv mitropolita Amfilohija i sveštenstva

Tužilaštvo je saopštilo da je istraga pokrenuta nakon „pažljive analize do sada prikupljenih podataka, dokaza i video-snimaka“, prenosi Tanjug.

Navodi se da će svi oni biti pozvani na saslušanje u najkraćem mogućem roku.

Državni tužilac je, kažu, zatražio od Uprave policije preduzimanje mera u cilju identifikacije osoba koja su prisustvovale tom događaju da bi ih tužilac saslušao u, kako se navodi, „odgovarajućem procesnom svojstvu“.

U saopštenju, koje je potpisala državna tužiteljka i portparol te institucije Milica Mandić, navodi se da će nakon ocene dokaza prikupljenih u istrazi, biti doneta odluka o „eventualnom postojanju elemenata bića krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti“.

Mitropolit Amfilohije na saslušanju
© FOTO : SVETIGORA

 

Portal RTCG piše da se „na snimku medijske kuće TV Ostrog vidi da je liturgija trajala skoro dva sata, da mitropolit Amfilohije, ostali sveštenici Srpske pravoslavne crkve, kao i civilna lica – krše mere o obaveznom držanju socijalne distance i zabrani organizovanja okupljanja“.

Mitropolit Amfilohije Radović je prividen danas, na praznik Cveti, u policijsku stanicu u Podgorici
© SPUTNIK / RADOJE PANTOVIĆ

Dodaju da se vidi kako „prisutni piju iz jedne čaše, putira, a da kasnije pojedini prilaze Amfilohiju i sveštenicima SPC i ljube im ruke…“

Navodi se da je policija identifikovala sve sveštenike i deo građana koji su prisustvovali verskom obredu kod crkve na Zlatici, a istog dana su u Centru bezbednosti uzete izjave i dostavljene Osnovnom tužilaštvu u Podgorici.

„U saopštenju se ne navodi protiv koga je pokrenuta istraga, niti za koje krivično delo“, piše RTCG.

Navode da, iako postoje tri tužilačka tima, u saopštenju se nijednom rečenicom ne pominje okupljanje na verskom obredu u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

 

izvor: sputnjik

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Predsjednik Skupštine CG Andrija Mandić posjetio Srednju stručnu školu u Pljevljima

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić danas je posjetio Srednju stručnu školu (SSŠ), razgovarao sa …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.