nedelja , 21 aprila 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Tužilaštvo provjerava kako je stradao radnik u Rudniku uglja

Tužilaštvo provjerava kako je stradao radnik u Rudniku uglja

Osnovno državno tužilaštvo u Pljevljima formiralo je predmet kako bi se utvrdilo da li u radnjama određenih osoba ima elemenata krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti, u slučaju smrti tridesetsedogodišnjeg N. P. koji je poginuo u Rudniku uglja u tom gradu.

Ovo je za portal RTCG kazao državni tužilac i portparol u ODT u Pljevljima Ivan Gačević.

„Povodom događaja koji navodite u pitanjima, obavještavamo Vas da je pred ovim tužilaštvom formiran predmet u kome se preduzimaju sve potrebne mjere i radnje u cilju utvrđivanja da li u radnjama bilo kog lica ima elemenata bića krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti“, precizirao je Gačević.

Radnik Rudnika uglja Pljevlja, N.P. poginuo je krajem februara na radnom mjestu.

Iz Uprave policije tada su kazali da je preminuo prilikom demontaže elemenata na dizalici.

Uprava za inspekcijske poslove (UIP) najavila je krajem februara da će izdati nalog koncesionaru u vezi sa dostavljanjem određene dokumentacije sa aspekta Zakona o rudarstvu i Zakona o zaštiti i zdravlju na radu, nakon čega će se eventualno utvrditi potencijalna odgovornost koncesionara u konkretnom slučaju.

„U toku je utvrđivanje činjenica koje su dovele do povređivanja rukovaoca teleskopskim manipulatorom/autodizacom, koji je zaposlen kod izvođača radova koji vodi računa o primjeni mjera zaštite i zdravlja na radu“, kazali su nam iz UIP-a krajem februara.

Pojasnili su tada da rudarska inspekcija shodno Zakonu o rudarstvu ima ingerencije i ovlašćenja Inspekcije zaštite i zdravlja na radu i ista učestvuje, izmedju ostalog, u vršenju uviđaja nad povredama na radu sa smrtnim ishodima u rudnicima, dok u svim ostalim situacijama inspekcijske nadzore vrši Inspekcija zaštite i zdravlja na radu.

Izvor: RTCG

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

ELEKTROPRIVREDA DOBILA NOVI ROK DA RIJEŠI PROBLEM PRAŠINE

Mještani pljevaljskog naselja Komini i danas su se okupili na protestnom skupu kako bi upozorili …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.