nedelja , 25 februara 2024
Početna / Vijesti / Kultura / “U duši me guši 1987-2017…” oduševila crnogorsku publiku

“U duši me guši 1987-2017…” oduševila crnogorsku publiku

U Centru za kulturu Danilovgrad, a u sklopu otvaranja III Green Montenegro International Film Festa, NVO „Da zaživi selo“ u saradnji sa organizatorima festivala (Centar za kulturu Danilovgrad i NVO Centar za multimedijalnu produkciju-CEZAM) organizovala je izlozbu karikatura sa ekoloskom tematikom „U DUŠI ME GUŠI 1987-2017…“, pljevaljskih autora Iva i Igora Ševčenka.

Izložba je bila vrlo posjećena, sa dosta poznatih lica (glumaca, pjevača, diplomata). Tematika karikatura je donkihotovska borba za čistiju životnu sredinu sa akcentom na Pljevljima. Ovakav događaj je bio održan prije 30 godina (1987.) kada je bila predstavljena izložba karikatura pljevaljskog karikaturiste Iva Ševčenka pod nazivom „U duši me guši“. i nakon 30 godina (2017) njegovog sina Igora “guši” ista problematika i zbog toga je ovaj događaj posvećen nekadašnjim i sadašnjim buntovnicima prema devastiranju životnog prostora u kojem žive, ali i onim donosiocima odluka koji za 30 godina nijesu uspjeli ništa da promjene. I dalje je prioritet raubovanje resursa na uštrb životnog prostora.vaso

Marija Čolpa, magistar dramaturgije, dramski pisac i scenograf, otvarajući izložbu, rekla je:

“Nije slučajno ova izložba na jednom filmskom festivalu, jer ako se zagledate sa pažnjom ovi radovi vas vode u sledeći kadar, pa u naredni, i u tome je sličnost sa filmom. Zamoliću vas da sa pažnjom pogledate ove karikature, jer one nisu kao na nekim izložbama slika odmah jasne, njih su autori stvarali godinama i oni su jedna vrsta katarze”.

Izložbu karikatura je podržao i crnogorski princ Nikola II Petrović, sa porukom: “Borite se!”, a kroz razgovor Igor Ševčenko i Vaso Knežević su ga upoznali da je začetak ekologije u Crnoj Gori bio u Pljevljima i da ga je pokrenuo pljevaljski ekolog Aleksandar Cane Janićijević.

GMIFF je konceptualni filmski festival na temu zaštite životne sredine. Cilj festivala je razvijanje i podizanje nivoa svijesti o potrebi zaštite i očuvanja životne sredine, kroz umjetnički impuls i unaprijeđenja znanja i informisanosti o ekologiji, kroz upoznavanje sa globalnim trendovima ka kojima Crna Gora teži, te samim tim predstavlja veliki korak na tom putu.vaso1

Ova izložba je realizovana u okviru projekta „Bolji život za Pljevlja“, koji je podržan u okviru projekta “Jačanje kapaciteta za bolju životnu sredinu u Crnoj Gori” a finansiran od strane Evropske unije.

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

POTPISAN SPORAZUM O PREKOGRANIČNOJ SARADNJI

Danas su, u prostorijama JU Centar za kulturu Pljevlja, Sporazum o prekograničnoj saradnji između Doma …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.