ponedeljak , 4 decembra 2023
Početna / Vijesti / Društvo / U GIMNAZIJU „TANASIJE PEJATOVIĆ“ UPISALO SE SVEGA 47 PRVAKA

U GIMNAZIJU „TANASIJE PEJATOVIĆ“ UPISALO SE SVEGA 47 PRVAKA

U prvi razred pljevaljske gimnazije „Tanasije Pejatović“ upisalo se svega 47 učenika, što je najslabiji upis od kako ova škola radi. Upisani đaci su raspoređeni u tri odeljenja. Na taj način i ove godine će kao i prošle godine biti tri odjeljenja, ali sa manjim brojem učenika. 

U pljevaljsku gimnaziju se poslednjih godina upisuje izuzetno mali broj učenika. Prije deset godina upisivalo se preko 100 učenika i u tom vremenu bila su po četiri odjeljenja sa više od 25 školaraca. Mnogi učenici se nisu mogli, i pored dobrog uspjeha, upisati u Gimnaziju. 

Poslednje četiri godine broj upisanih prvaka je konstantno ispod 100, što govori podatak da je prošle godine ova škola imala 79 maturanata. U prošloj godini prvi razred je upisalo 55 učenika. Ovogodišnji pad novoupisanih učenika prijeti da dogodine neće biti više od 40 prvaka, odnosno da će biti svega dva odjeljenja. 

Mnogi profesori iz Gimnazije već normu časova dopunjavaju na drugim mjestima, najčešće u devetorazrednim školama. Prema našim saznanjima ove godine jedan od profesora je napustio gimnaziju i radno mjesto dobio u Podgorici. Neki profesori priželjkuju da što prije odu u penziju i da svoje časove prepuste mlađim kolegama, kako isti ne bi imali potrebu da idu u druge škole. 

Mali broj učenika, kao što je slučaj ove godine, bio je jedino u ratnim godinama. Takva situacija je zabilježena u periodu od 1912. do 1918. godine, kao i tokom Drugog svjetskog rata. 

Gimnazija u Pljevljima je počela sa radom 1901. godine pod imenom Prva srpska gimnazija. Te godine u prvi razred upisalo se ukupno 70 školaraca. Od tog broja 54 je bilo učenika i 16 učenica. Četvororazredno školovanje završilo je 1905. godine 35 učenika. Broj upisanih i broj učenika koji su 1905. godine završili četvrti razred odnosno tadašnju polumaturu, govori o teškoćama koje su pratile tadašnje gimnazijalce. Međutim, činjenica da je svaki drugi učenik uspio da završi polumaturu, jasno pokazuje da je tadašnji kriterijum za postizanje uspjeha bio mnogo stroži, posebno ako se uporedi podatak iz prošle godine, gdje je 79 učenika maturiralo i da je 35 za postignuti uspjeh dobilo diplomu „Luča”.

Izvor-pvsvitanje

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Osjetno zahlađenje, mraz na sjeveru

U Crnoj Gori danas će biti osjetno hladnije, ali bez padavina. Na sjeveru ujutru umjeren …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.