sreda , 21 februara 2024
Početna / Vijesti / Društvo / U JPU „Eko bajka“ završen prvi ciklus programa „Brižne porodice“ pod pokroviteljstvom UNICEF-a

U JPU „Eko bajka“ završen prvi ciklus programa „Brižne porodice“ pod pokroviteljstvom UNICEF-a

U JPU “ Eko bajka“, dana 23.decembra 2022.godine završen je prvi ciklus programa “ Brižne porodice“. Program je počeo da se realizuje 6.oktobra 2022.godine.

Facilitatori programa su: vaspitačica, Vanja Sokić i defektološkinja, Milica Topović.

Cilj programa je njegovanje srećnih porodica u Crnoj Gori. Namjenjen je roditeljima djece uzrasta od 2 do 9 godina, a realizuje se pod pokroviteljstvom UNICEF-a.

Grupa od osam roditelja je tokom tri mjeseca kroz 12 sesija imala priliku da unaprijedi svoja znanja, vještine i osjećaj kompetentnosti u roditeljstvu.

Roditelji su u okviru programa uočili važnost svakodnevnog provođenja vremena sa djetetom nasamo, kao i važnost da se govori o emocijama.Upoznati su kako i kada se koriste pohvale i nagrađivanje djece, kao i na koji način i zbog čega djeci treba davati konkretna, pozitivna i realna uputstva.

Roditelji su naučili kako se uvode kućna pravila i ustaljene rutine.

Završnica programa bila je posvećena strategijama nenasilne discipline: preusmeravanje negativnog ponašanja kod djeteta, ignorisanje negativnog traženja pažnje od strane djeteta, korišćenje posljedice za odbijanje instrukcija i kršenja kućnih pravila. Roditelji su upoznati sa tehnikom primirivanja djeteta kod destruktivnog ponašanja, kao i načinom uključivanja djeteta u rješavanju sukoba u okviru porodice.

Na posljednjem,dvanaestom času smo se osvrnuli na sve što je odrađeno tokom programa,i podijelili osjećanja i doživljaj celokupnog programa.

Polaznici prvog ciklusa programa su dobili sertifikate na proslavi, koja je organizovana nakon završetka posljednje sesije.

Shodno pozitivnim komentarima, zadovoljstvu i zahvalnosti koju su roditelji izrazili JPU“ Eko bajka“ ima motiv više da i ubuduće nastavi sa realizacijom programa „Brižne porodice“.

Izvor-pvinformer

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Spajić: Došli smo do održivog rješenja sa Sindikatom prosvjete

Predstavnici Vlade na čelu sa premijerom Milojkom Spajićem postigli su dogovor sa Sindikatom prosvjete o …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.