četvrtak , 23 maja 2024
Početna / Vijesti / Ekonomija / U kasi grada pod Golubinjom para ima, ali investicija nema

U kasi grada pod Golubinjom para ima, ali investicija nema

Četiri opštine Gornjeg Podrinja (Foča, Goražde, Novo Goražde i Čajniče) imaju 44.000 stanovnika i ukupan budžet od 14,77 miliona, Pljevlja imaju 30.000 stanovnika i budžet od 20,6 miliona eura

Opština Pljevlja u odnosu na četiri susjedne opštine u Gornjem Podrinju (Foču, Goražde, Novo Goražde i Čajniče), zaostaje u mnogim infrastrukturnim projektima, iako ima veći budžet od pomenutih opština. Naime, budžet pljevaljske opštine je 20,6 miliona eura, dok ukupni budžet pomenutih opština, u Republici Srpskoj i Federaciji Bosne i Hercegovine, iznosi 14,77 miliona eura. Budžet Opštine Foča u ovoj godini planiran je na 6,75 miliona eura, Goražda na pet miliona, Novog Goražda na 1,25 miliona i Čajniča 1,77 miliona eura.

U direktnim kontaktima sa načelnicima tamošnjih opština saznali smo da ove opštine imaju, prema zvaničnom popisu oko 14.000 stanovnika više nego pljevaljska opština, kao i da pored rada komunalnih preduzeća, lokalnih ustanova, finansiraju rad tamošnjih domova zdravlja i dječijih vrtića. Prema popisu stanovnika iz 2013. godine, Opština Foča ima 16.680 stanovnika, Novo Goražde 3. 117, a Čajniče 4.895 stanovnika.

U lokalnoj upravi Goražda procjenjuju da njihova opština ima oko 20.000 stanovnika. Pored činjenice da ove opštine imaju 14.000 stanovnika više nego Pljevlja u njima se mogu vidjeti brojni objekti kojih u gradu pod Golubinjom nema. U prvom redu, svakom Pljevljaku pada u oči da u Foči postoji Akva-park, sa tri otvorena bazena i otvoreni bazen na području Tjentišta. Otvoreni bazen ima i u Čajniču dok se u Goraždu radi na rekonstrukciji starog i na izgradnji novog bazena. Na prostoru fočanske opštine, posebno velike mogućnosti nudi Nacionalni park “Sutjeska”, kroz aktivnosti lova, ribolova i planinarenja. Na prostoru ovih opština organizuju se brojne manifestacije, kao što je Svjetsko prvrenstvo u raftingu, a takvim i sličnim manifestacijama ne mogu se pohvaliti u gradu pod Golubinjom, iako lokalna uprava raspolaže znatno većim novčanim sredstvima.

Kada je u pitanju odnos opštinskih budžeta susjednih opština u Gornjem Podrinju i budžeta Opštine Pljevlja, kao i aktivnosti koje sprovode ove opštine, zanimljivo je pomenuti da Opština Goražde u ovoj godini ima budžet od oko pet miliona eura, a da je iz prošle budžetske u ovu godinu u Pljevljima preneseno 5, 25 miliona eura. Iz 2020. u 2021. godinu preneseno je nešto više od četiri miliona eura. Stvara se utisak da u pljevaljskoj opštini nedovoljno rade kako bi unaprijedili uslove života svojih sugrađana ili možda nisu dovoljno kreativni. Teško je objasniti situaciju da se novac ne troši, a da grad na Breznici trpi mnoge nedostatke u unapređenju infrastrukture. Podatak da u Pljevljima na kraju godine ostaju milionski viškovi novca, u susjednim opštinama u Podrinju nijesu bili spremni da komentarišu, ali nijesu mogli sakriti čuđenje.

U Novom Goraždu, opštini sa najmanjim brojem stanovnika, ističu da su izašli iz finansijskih problema i da sa skromnim sredstvima kojim raspolažu planiraju da unaprijede razvoj opštine.

– Budžet Opštine za 2022. godinu iznosi 2.500.000 KM, odnosno 1.250.000 eura. Planirana budžetska sredstva su realna i ostvaruju se prema planiranoj dinamici. Dugo vremena smo rješavali probleme nagomilanih dugova iz ranijeg perioda, pa je većina sredstava budžeta odlazila na otplatu dugova. Nakon konsolidacije opštinskih finansija, sada u budžetu izdvajamo značajna sredstva za kapitalne projekte – ističe načelnica Novog Goražda Mila Petković.

Izvor-dan.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Brkovića htjeli za čuvara firme koju je urušio

Privredni sud poništo je svoje ranije rješenje kojim je prihvatio zahtjev stačajnog upravnika “Vektre Jakić” …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.