ponedeljak , 27 maja 2024
Početna / Vijesti / Ekonomija / U Njemačkoj ugalj pretekao vjetar kao najvažniji izvor energije

U Njemačkoj ugalj pretekao vjetar kao najvažniji izvor energije

  • I pored odluke o odustajanju od termoelektrana na ugalj u Njemačkoj je, u prvoj polovini ove godine, ugalj najvažniji izvor za proizvodnju struje u Njemačkoj.

U poređenju sa istim periodom prošle godine je proizvodnja u termoelektranama na ugalj porasla za 35,5 odsto na 70 milijardi kilovat sati, saopštio je Statistički zavod Njemačke, prenosi “Špigel”.

Time je ugalj zauzeo udio od 27,1 odsto u miksu izvora za proizvodnju struje u Njemačkoj.

Vjetroparkovi, na drugoj strani, proizveli su, zbog čestih ispada, samo 57 milijardi kilovat sati struje, što je za petinu manje nego prije godinu dana. Time je udio vjetra u proizvodnji struje opao za sedam odsto na 22,1 procenata. Prošle godine su vjetroparkovi po prvi put bili glavni izvor proizvodnje struje, a sada se situacija ponovo preokrenula u korist uglja.

Ukupno je proizvodnja struje porasla za četiri odsto u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine, a kao razlog navodi se da su poslije zaključavanja fabrike ponovo počele sa proizvodnjom. Njemačka planira da do 2038. sa mreže isključi svoje termoelektrane na ugalj. Izvori obnovljive energije, kao što su vjetroparkovi, fotovoltaik i biogas treba da imaju sve veću ulogu u proizvodnji struje. Međutim, kada je riječ o vetroparkovima oni zavise od vremenskih prilika, a prvih šest mjeseci bili su bez mnogo vjetra.

Izvor: Tanjug

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Brkovića htjeli za čuvara firme koju je urušio

Privredni sud poništo je svoje ranije rješenje kojim je prihvatio zahtjev stačajnog upravnika “Vektre Jakić” …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.