sreda , 21 februara 2024
Početna / Vijesti / Društvo / U Pljevljima danas vazduh opet opasno zatrovan

U Pljevljima danas vazduh opet opasno zatrovan

Koncentracija sumpor dioksida izaziva brojne nevolje kod stanovništva. Posebno se javljam mučnina i povraćanje kod mališana, koji se u tom vremenu nalaze na otvorenom

Danas u 15 časova došlo je do naglog rasta vrijednosti sumpor dioksoda u vazduhu. Kako je saopsteno iz Agencije za zaštitu životne sredine u 15 časova u Pljevljima je izmjerena vrijednost 413 mikrograma u metru kubnom sumpor dioksida. U jutarnjim časovima koncentracija sumpor dioksida se kretala od 10 mikrograma u jednom kubnom metru do 73.

Mđjutim, u 14 časova izmjerena je vrijednost od 185 mikrograma, da bi u 15 časova došlo do rasta na 413 mikrograma. Narednog sata, u 16 časova, koncentracija je Pala na 336 mikrograma. U 18 časova koncentracija sumpor dioksida je pala na 25 mikrograma u jednom metru kubnom. 

Gornja dozvoljena granica je 300 mikrograma. Vrijednosti oko 300 mikrograma u kubnom metru izazivaju neprijatan miris. Situacija se komplikuje kada dođe do prekoračenja ove vrijednosti. 

Prethodnih godina sa dolaskom grejne sezone, ali i sa jesenjom sušom koja trazi pojačan rad Termoelektrane, dolazi do velike koncentracija sumpor dioksida u vazduhu. 

Koncentracija sumpor dioksida izaziva brojne nevolje kod stanovništva. Posebno se javljam mučnina i povraćanje kod mališana, koji se u tom vremenu nalaze na otvorenom.

– Sve je ostalo isto kao prethodnih godina. Padaju Vlade, dešavaju se ratovi u svjetu, a pljevaljsko stanovništva se i dalje truje, kazao je izvršni direktora Ekoloskog društva „Breznica“ Milorad Mitrović.

Izvor-dan

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Spajić: Došli smo do održivog rješenja sa Sindikatom prosvjete

Predstavnici Vlade na čelu sa premijerom Milojkom Spajićem postigli su dogovor sa Sindikatom prosvjete o …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.