nedelja , 21 jula 2024
Početna / Vijesti / Društvo / U Pljevljima se kasni sa radovima na infrastrukturi, prozivaju Ministarstvo finansija: Zakon o javnim nabavkama da ima „kliznu skalu“

U Pljevljima se kasni sa radovima na infrastrukturi, prozivaju Ministarstvo finansija: Zakon o javnim nabavkama da ima „kliznu skalu“

Neshvatljivo je da tenderi za pojedine radove bezbroj puta padaju, pa postoji mogućnost da DPS lokalna vlast traži „pogodne“ izvođače radova, kaže Bojan Krvavac (Demokrate)
Kritike na račun lokalne vlasti u Pljevljima iz dana u dan se umnožavaju, jer nema radova na gradskoj i seoskoj infrastrukturi, a građevinska sezona prolazi. Predstavnici Opštine prstom upiru u Ministarstvo finansija, koje bi, kako ocjenjuju trebalo da pokrene inicijativu za izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama. Tvrde da se izvođači radova ne javljaju na raspisane javne pozive jer cijene građevinskih materijala i goriva stalno rastu. Pritom, radove koji su već ugovoreni izvođači traže da se iznos ugovorene cijene uveća da bi nastavilo sa radovima.

– Mislim da Ministarstvo finasija treba da reaguje i da pokrene inicjativu za izmjenu i dopunu Zakona o javnim nabavkama. Uprava za javne nabavke ne dozvoljava da u javnom pozivu postoji „klizna skala“ kojom se omogućava da se uvećaju cijene ukoliko dođe do poskupljenjenja građevinskih materijala. U takvim okolnostima izvođači radova ne smiju da ulaze u poslove, odnosno ne javljaju se na javne pozive jer cijene građevinskih materijala i goriva stalno rastu – kaže za „Dan“ potpredsjednik Opštine Pljevlja Nenad Rubežić i pojašnjava da u zakonskim propisima o obligacionim odnosima, još iz 1977. godine, postoje odredbe koje takvu praksu omogućavaju.
Rubežić navodi da bi tu praksu trebalo uvesti u postupak javnih nabavki, odnosno prilikom raspisivanja javnih poziva.
Takva praksa bi zaštitila izvođače radova,a lokalna uprava bi mogla sa izabranim izvođačem da sklopi aneks ugovora ako dođe do poskupljenja materjala.Jednostavno zakonodavac je tu praksu predvidio još 1977. godine, jer je bilo i ranije kriznih perioda i rasta inflacije – kaže Rubežić i dodaje da Uprava prihoda odbija da odobri uvećanje ugovorenih iznosa i da pojedina preduzeća već trpe gubitke.

– Odobreno je da se za 20 procenata uvećaju iznosi radova ugovorenih prošle godine, kaže Rubežić.
Sa druge strane potpredsjednik Opštinskog odbora Demokrata Bojan Krvavac ističe da Pljevljaci pamte i neki drugi period DPS vlasti, kada su aneksi ugovora pisani na svaki ugovoreni posao, a poslove dobijali samo određeni izvođači radova.
Prethodne lokalne vlasti DPS– a sa partnerima bile su poznate po prijateljskim investitorima, koji su po difoltu, uvijek dobijali tendere u Pljevljima. Nadam se da aktuelna lokalna uprava ne razmišlja u tom pravcu, odnosno eventualnom traženju „pogodnog“ izvođača radova, kao što se to ranije dešavalo, jer je neshvatljivo kako tenderi bezbroj puta padaju – kaže Krvavac.
Izvor-Dan

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

MINISTARKA PROSVJETE, NAUKE I INOVACIJA OTVORILA SAVREMENI KABINET U SREDNjOJ STRUČNOJ ŠKOLI

Ministarka prosvjete Anđela Jakšić Stojanović i ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić sa svojim …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.