petak , 12 jula 2024
Početna / Vijesti / Društvo / U Pljevljima sve manje učenika: U 14 osnovnih škola u prvom razredu svega 181 đak

U Pljevljima sve manje učenika: U 14 osnovnih škola u prvom razredu svega 181 đak

U tri gradske osnovne škole dosad je upisan 171 učenik prvog razreda, a u 11 seoskih škola upisano je svega 10 đaka prvaka

Na prostoru pljevaljske opštine, u 14 devetorazrednih osnovnih škola upisan je svega 181 učenika prvog razreda. Prvaka je najviše u Osnovnoj školi „Salko Aljković“ u gradskom naselju Moćevac, dok u nekoliko seoskih škola đaka prvaka uopšte neće biti.

– U narednoj školskoj godini imaćemo 72 učenika prvog razreda. Oni će biti raspoređeni u četiri odeljenja – kazala je za „Dan“ direktorica OŠ „Salko Aljković“ Milica Rondović, uz pojašnjenje da je ove upisne godine situacija ipak bolja.

– Prethodne školske godini imali smo svega 52 učenika upisana u prvi razred, pa se ovogodišnji upis 72 učenika može ocijeniti kao uspjeh – kazala je Rondović.

U Osnovnoj školi „Ristan Pavlović“ upisano je 60 đaka prvaka, a prošlog septembra bilo ih je više od 80.

– Naredne godine imaćemo tri odjeljenja, dok je ove godine bilo četiri odeljenja prvaka – pojašnjava direktor škole Vojislav Kasalica.

U Osnovnu školu „Boško Buha“ u prvbi razrede upisano je 39 učenika. Pritom 32 učenika su upisana u matičnu školu, šest u istureno odjeljenje u naselju Komini, a jedan prvak pohađaće nastavu u istureno odeljenje u selu Grevo.

– Trenutno je 39 prvaka, ali taj broj možda bude veći u septembru, jer učenici će odlučiti gdje će ići u školu – kaže direktor Boriša Golubović, uz pojašnjenje da je prethodnih godina bila praksa da se broj učenika u septembru uveća.

Pred Drugi svjetski rat u seoskim školama bilo 2.650 učenika

Da broj učenika u pljevaljskim školama strmoglavo pada može se vidjeti i po činjenici da je prije Drugog svjetskog rata u seoskim školama bilo više đaka nego što ih trenutno ima i u gradskim i u seoskim školama. Prema istraživanju Vidoja Despotovića pred Drugi svjetski rat u pljevaljskim seoskim školama bilo je 2.650 đaka, dok ih trenutno u gradskim i seoskim školama nema 2.000.

– Pred rat, tačnije u školskoj 1939/40. godini u seoskim školama je bilo 2.650 učenika – ističe Despotović.

Pored tri gradske škole na seoskom području radi 11 devetorazrednih škola. U ovim školama će u septembru poći u prvi razred ukupno 10 učenika. Najviše učenika na seoskom području će imati OŠ „Bratstvo-Jedinstvo“, dok će bez prvaka biti većina seoskih škola. Posebno je zanimljivo da će i ove godine, ali i naredne, bez učenika prvog razreda biti Osnovna škola „Vladimir Rolović“ u rudarskom naselju Šula. U ovoj školi trenutno ima 15 učenika, a prvi prvačić se očekuje u septembru 2024. godine.

U Mjesnoj zajednici Bukovica koja je najudaljenije od grada očekuje se upis četiri đaka prvaka, a biće ih i narednih godina.

– Naša škola će u narednoj školskoj godini imati u 14 učenika, odnosno dva više nego u ovoj godini koja je na izmaku – kaže direktor škole u Bukovici Marko Stevanović.

Tokom ove školske godine, tri gradske škole pohađao je 1.701 učenik a u seoskim školama nešto manje od 300. Poslednjih godina i decenija broj stanovnika u pljevaljskoj opštini se značajno smanjio i prema nekim procjenama kreće se oko 27.000. Prosjek godina stanovnika Pljevalja iznosi 42 godine što znači da u gradu pod Golubinjom živi starije stanovništvo.

Izvor-dan

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

MINISTARKA PROSVJETE, NAUKE I INOVACIJA OTVORILA SAVREMENI KABINET U SREDNjOJ STRUČNOJ ŠKOLI

Ministarka prosvjete Anđela Jakšić Stojanović i ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić sa svojim …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.