ponedeljak , 26 septembra 2022
Početna / Vijesti / Društvo / U siromaštvu živi 100.000 građana

U siromaštvu živi 100.000 građana

Broj nezaposlenih prešao je 42.000, oko 44.000 penzionera ima penziju nižu od 222 eura, dok preko 25.000 građana koristi materijalno obezbjeđenje porodice

U Crnoj Gori oko 100.000 građana živi u siromaštvu, a analiza Svjetske banke (SB) pokazalaje da bi zbog posledica pandemije virusa korona u našoj državi moglo da osiromaši još oko 20.000 osoba.

Broz nezaposlenost, prema evidenciji Zavoda za zapošljavanje, prešao je 42.000, oko 44.000 penzionera ima penzije manje od 222 eura, dok preko 25.000 građana koristi materijalno obezbjeđenje porodice. Građanin čiji su godišnji prihodi niži od 2.097 eura smatra se relativno siromašnim (prema istraživanju Monstata urađenom 2017. godine).

Iako se materijalno-socijalni položaj najugroženijih građana ne popravlja godinama, projekcije su da bi stanje moglo da bude znatno gore zbog posledica izazvanih virusom korona.

Povodom Svjetskog dana siromašnih, koordinator nikšićke NVO Alternativa Vesko Pejak tvrdi da je zbog posledica krize posao do sada u Crnoj Gori izgubilo oko 30.000 radnika.

– Alternativa Crna Gora očekuje da će do kraja ove godine oko 40.000 građana izgubiti posao. Sve te familije računaju se kao socijalno ugrožene. Takođe, taksisti i ugostiteljski radnici su, i pored toga što imaju posao, ugroženi jer su im zarade u ovom vremenu manje po 3-4 puta u odnosu na prošlu godinu. Ako uzmemo zvanične podatke, naglo je osiromašilo preko 50.000 ljudi. Realni podaci su još gori – upozorio je on.

Pejak ističe da su to porodice koje moraju da jedu, plate kiriju, kupe drva, opreme đake za školu…

– Crna Gora je postala mišolovka iz koje je nemoguće pobjeći zbog korone, a u kojoj je nemoguće živjeti. Najveću odgovornost za sve ovo snosi vlast koja je osiromašila zemlju toliko da nemamo nikakve rezerve. Nijedan radnik nije dobio pomoć od početka epidemije. Nijedan! Mi smo jedina zemlja koja nije pomogla radnike ni u jednom obliku – naglasio je on.

izvor Dan

Foto: ilustracija iz "Dana"
Foto: ilustracija iz „Dana“

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Mještani Šula najavili blokadu puta prema Pljevljima ako Opština ne riješi problem prevoza

Naselje je nekada brojalo oko dvije hiljade stanovnika, a danas s okolnim selima oko četiri …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.