četvrtak , 29 septembra 2022
Početna / Vijesti / Društvo / U Šulima bakterija ešerihija u vodi za piće- ćuti opština, ćuti ministar Hrapović

U Šulima bakterija ešerihija u vodi za piće- ćuti opština, ćuti ministar Hrapović

Mještanima Šula prijeti opasnost po zdravlje jer preko 15 dana u vodi za piće evidentirana je mikrobiološka neispravnot tj. prisustvo bakterije Ešerihija koli (Escherichija coli) i koliformnih bakterija. Na fejsbuk stranici MZ Šula objavljeno je stručno mišljenje Instituta za javno zdravlje CG u kome se konstatuje da jr na tri lokacije u MZ, u Šulima, Kosanici i Zbrđu evidentirano prisustvo ešerihije u vodi za piće. Da li će i kada Savjet MZ Šula u saradnji sa Opštinom i nadležnim službama preduzeti potrebne mjere u cilju što hitnijeg rješavanja ovog problema meštani ne znaju a, očigledno, objavom na stranici smatraju da će se neko sjetiti da radi svoj posao.

U Šulima je voda za piće neispravna od 16. jula ove godine, navodi se na stranici MZ Šula, a o svemu je obavještena lokalna uprava pa je ostalo nejasno zašto o tome danas nije govorio Ministar zdravlja Kenan Hrapović, koji je posjetio Pljevlja a krizni štab pljevaljski za odabrane medije na konferenciji za odabrane novinare izvještavao je o koronavirusu a ne o potencijalnom žarištu u Šulima. Institut za javno zdravlje Crne Gore je obavijestio Opštinu Pljevlja o rezultatima analize vode za piće a uzorkovanje je izvršeno 29. juna 2020 godine sa javne česme u Šulima, pa se zbog bakteriološke neispravnosti voda NE PREPORUČUJE za javno vodosnabdijevanje sa pomenutog izvorišta „bez dezinfekcije vode i dok se ponovnom analizom ne utvrdi njena zdravstvena ispravnost“ .
-Čini se ipak da većina građana što iz neznanja a što iz nužde,bez obzira na moguće posledicene i dalje vodu koristi za piće.Koliko nam je poznato,po prvi put se dešava da voda sa ovog vodovoda nije zdravstveno ispravna te se samim tim postavlja logično pitanje šta je uzrok zagađenju, navodi se na stranici MZ Šula dodajući da s obzirom na preporuke Instituta smatraju da je izvorište „Dva javora“ nezaštićeno a posebno priključenjem površinske vode iz izvorišta „Bare“ voda je izgubila nekadašnji kvalitet zdrave planinske vode.

U dijelu potrebne sanacije i zaštite izvorišta te osiguranja od okolnog zagađenja i površinskih voda,smatramo da upravo u tom dijelu možemo tražiti odgovor na pitanje zašto je voda neispravna.Poznato,je da niti jedan izvor izuzev betonskih kaptaža nije ograđen niti je urađena uža (a da ne pričamo o široj ) zona zaštite.Vodozahvat „Bare“ koji je niz godina korišten krajnje restriktivno samo i isključivo kada su velike suše i nedostatci vode sa ostalih izvora ,a koji je u stvari potok tj. površinska voda-odlukom pojedinaca je od prošle jeseni u stalnoj upotrebi. Bez sveobuhvatnog i organizovanog sagledavanja problema i otklanjanja uzroka koji su doveli do toga da recimo iz jednog od najboljih izvora „Dva javora“,voda ne dolazi u Sabirnu komoru, navode upućeni meštani Šula komentarišuću preporuku Instituta da se voda hloriše ( kako bi se izvršila dezinfekciju vode) umjesto da se problem pronađe i riješi.

-No,zašto bi to radili i koristili hlorisanu ako smo do juče imali čistu planinsku vodu???
Da li će i kada Savjet mjesne zajednice u saradnji sa Opštinom i nadležnim službama preduzeti potrebne mjere u cilju što hitnijeg rješavanja ovog problema-ostaje da vidimo, navode na stranici naselja Šula izražavaju ći zabrinut što ne znaju od kada je voda neispravna za piće i zašto se ništa ne preduzima da se riješi potencijalni izvor

Stručno mišljenje Instituta za javno zdravlje CG
Stručno mišljenje Instituta za javno zdravlje CG

bolesti.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Ako nema termina u ambulanti, ima kod privatnika

Ministarstvo zdravlja, ali ni Fond za zdravstveno osiguranje ne odgovaraju o rezultatima provjere rada doktora …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.