nedelja , 21 jula 2024
Početna / Vijesti / Društvo / U toku lov na lažnjake u zdravstvu: Ministarstva zdravlja i prosvjete provjeravaju sumnjive diplome

U toku lov na lažnjake u zdravstvu: Ministarstva zdravlja i prosvjete provjeravaju sumnjive diplome

Lov na lažne diplome u zdravstvu je u toku. Alarm koji treba da otkrije ko sve liječi građane Crne Gore i sa kakvim znanjem upalio se odavno, ali se tek u posljednje vrijeme sve više o ovome govori javno.

Nakon što je u maju to zatražio ministar zdravlja Dragoslav Šćekić, iz ovog resora za CdM kažu da je najveći broj zdravstvenih ustanova, na zahtjev dostavio je podatke iz dosijea zaposlenih zdravstvenih radnika, koji su se prekvalifikovali, prevashodno, srednjeg medicinskog kadra, vezano za sticanje dipoloma u obrazovnim ustanovama van Crne Gore.

“U toku je detaljna analiza dostavljenih podataka, a Ministarstvo zdravlja je u cilju ispitivanja njihove validnosti, uputilo dopis Ministarstvu prosvjete, koje je najveći broj tih diploma nostrifikovalo, da u saradnji sa nadležnim inspekcijskim organima utvrdi vjerodostojnost priloženih dokumenata”, navode u Šćekićevom resoru za CdM.

Dalje napominju da će Ministarstvo zdravlja, u sardanji sa nadležnim institucijama učiniti sve da se prispita obrazovni status, kako srednjeg, tako i visokog medicinskog kadra.

“Sve ovo kako bi u našem sistemu radili isključivo zdravstveni radnici školovani u priznatim i renomiranim medicinskim i obrazovnim ustanovama, koje su garant stručnog i profesionalnog sticanja znanja i vještina neophodnih za obavljanje zdravstvene djelatnosti”, naveli su u Ministarstvu zdravlja u odgovoru na upit CdM-a.

U Šćekićevom resoru, međutim, nijesu odgovorili koliko je do sada sumnjivih dosijea, te koje su sve zdravstvene ustanove dostavile podatke.

Priču o lažnim diplomama u zdravstvu ponovo je ovih dana pokrenula Alternativa Crna Gora.

“Znate li da je 30-tak zaposlenih Kliničkog centra Crne Gore prije par dana otišlo u Tutin da kupe diplome Više medicinske škole, svjesni da je to teško krivično djelo usmjereno protiv zdravlja ljudi. Odbijanje države da se suoči sa ovim problemom polako urušava naš sistem. Ne samo obrazovni sistem, već i sve druge”, tvrde u Alternativi u objavimna svom Facebook profilu.

Kažu da je veća vjerovatnoća da “vas u Kliničkom centru primi frizerka ili kozmetičarka nego medicinska sestra sa pravom diplomom”.

Alternativa Crna Gora predala je u aprilu Specijalnom državnom tužiaštvu krivičnu prijavu protiv više osoba u Pljevljima koje su, kako tvrde, kupile diplome i na osnovu njih zasnovale radni odnos u Opštoj bolnici i Domu zdravlja Pljevlja, Domu starih u Pljevljima i JPU “Ekobajka” Pljevlja.

“Neprijatno smo iznenađeni koliko lažnih diploma ima u našoj državi! Dok školovani ljudi čekaju na posao, neko ode i kupi “ulaznicu” za svijet školovanih ljudi. Sve ovo možda i ne bi bila tolika tragedija da se diplome ne kupuju tamo gdje imamo najveći problem – domovima zdravlja i bolnicama. Zato je smrtnost u bolnicama tako velika”, naveli su oni tada na svom Facebook profilu.
Izvor-CdM

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

MINISTARKA PROSVJETE, NAUKE I INOVACIJA OTVORILA SAVREMENI KABINET U SREDNjOJ STRUČNOJ ŠKOLI

Ministarka prosvjete Anđela Jakšić Stojanović i ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić sa svojim …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.