ponedeljak , 26 septembra 2022
Početna / Vijesti / Društvo / U toku obnova i rekonstrukcija ribnjaka u gradskom parku

U toku obnova i rekonstrukcija ribnjaka u gradskom parku

U toku je izvođenje radova na objektu ribnjaka i mrijestilišta na rijeci Breznici u pljevaljskom gradskom parku, koji je SRK “Lipljen” dobio na korišćenje od Opštine Pljevlja. Ribnjak je namijenjen uzgoju mlađi autohtone potočne pastrmke i lipljena, koja je namijenjena poribljavanju voda crnomorskog slivnog područja. Sa uvođenjem novih spoljnih bazena i novog i ekonomičnijeg korišćenja vode stvoriće se uslovi da u jednom dijelu ribnjaka bude moguć i uzgoj konzumne ribe za potrebe građana Pljevalja.

Do sada je urađena obnova i rekonstrukcija ribnjaka koja je obuhvatila zamjenu dovodne i odvodne instalacije za vodu, poboljšanje sanitarnih uslova u mrestilištu kroz rekonstrukciju i oblaganje plastikom kadica za inkubaciju ikre i uzgoj mlađi, sanacija vodovodne i kanalizacione isntalacije i elektroinstalacija, rekonstrukcija krova i kancelarijskog prostora.

Trenutno se izvode radovi na rekonstrukciji spoljnih bazena – dovodnih kanala i zamjena ventila svih odvodnih kanala, odnosno postavljanje nove vodovodne instalacije i regulatora visine vode u bazenima. Ovim poslovima, u odnosu na raniji način funkcionisanja zbog problema ljetnjeg vodostaja u Breznici, biće primjenjen i ekonomičniji način korišćenja vode.

Dosadašnjim ulaganjima adaptaciju mrestilišta, pored Opštine Pljevlja,  pomogli su Rudnik uglja AD Pljevlja i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore. Ribnjak trenutno upošljava tri lica, a projektom akvakulture koji je izradio Prirodno – matematički fakultet iz Podgorice planirano je da bude samoodrživ nakon treće godine funkcionisanja.

Kabinet predsjednika Opštine Pljevlja

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Mještani Šula najavili blokadu puta prema Pljevljima ako Opština ne riješi problem prevoza

Naselje je nekada brojalo oko dvije hiljade stanovnika, a danas s okolnim selima oko četiri …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.