nedelja , 26 maja 2024
Početna / Vijesti / Kultura / U toku postavljanje fonatane Diatreta

U toku postavljanje fonatane Diatreta

Danas je počelo montiranje nove fontane u obliku Diatrete na „Trgu 13.jul“ , djelo autora arhitekata Tamare Manojlović i Nebojše Stankovića. Idejno rjesenje je izabrano u maju 2013. godine. Diatreta je arheološki nalaz iz Municipijuma S, koji potiče iz 4. vijeka prije nove ere . Jedna od par preostalih čaša u Evropi -pljevaljska Diatreta , izrađena u Kelnu, je pronađena 1975. godine, prilikom istraživanja rimskog naselja Municipijum S.

U oktobru će tri godine od kada su počeli radovi na uklanjanju stare fontane, koja čeka svoje novo mjesto u gradu.

Dva izvođača radova su odustala od poslova na fontani. Firma „Pupović elektro in“ je krajem 2015. ukolonila staru fontanu, uradila zemljane i armirano betonske radove. Na drugom tenderu, za 60.000 evra, bjelopoljska firma „Perošević“ je preuzela radove ali nisu počeli radove i ugovor je raskinut. Pljevaljska firma „Ving“, sa podizvođačem „IGP Fidia“ iz Podgorice, dobila je posao vrijedan 64.000 evra i rok od dva mjeseca za izgradnju nove fontane.

Firma iz Starih Banovaca „Kovač Mont“ uradila je konstrukciju Diatrete, oslonjenu na 12 inoks stubića i od 2×12 inoks krugova, radi montažu dva dana.

Mnogi Pljevljaci su danas radoznalo zavirili da vide obrise čaše nastale prije nove ere. Nažalost, rijetki su Pljevljaci koji su vrijedni eksponat vidjeli uživo, jer Zavičajni muzej ne posjeduju zgradu, niti uslove za izlaganje mnogobrojnih eksponata iz bogate prošlosti Pljevalja.

Fontana DiatretaRadnici i fontanaMontiranje Diatrete

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Dželatović: Nemamo više pravo da ćutimo o zločinima nad Srbima

„SRPSKO SRCE JOHANOVO“ VESELINA DŽELETOVIĆA ZAVRIJEDILO OGROMNU PAŽNJU PLJEVLJAKA U organizaciji Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.