utorak , 23 jula 2024
Početna / Vijesti / Društvo / „Uči Doma“: Snimljeno oko 300 predavanja iz 14 predmeta, nastava na RTCG i MNE kanalima (VIDEO)

„Uči Doma“: Snimljeno oko 300 predavanja iz 14 predmeta, nastava na RTCG i MNE kanalima (VIDEO)

Ministar prosvjete Damir Šehović predstavio je koncept učenja na daljinu #UčiDoma. On je naveo da je snimljeno oko 300 predavanja iz 14 predmeta i kazao da će nastava biti prenošena na kanalima RTCG i MNE sport. Pored toga, materijal će biti dostupan i na You Tube kanalima kao i na sajtu ucidoma.me. ”Pokrili smo osnovne, gimnazije i srednje stručne škole koliko se god moglo za ovo kratko vrijeme”, poručio je ministar i zahvalio svima koji su učestvovali u projektu.

”Već neko vrijeme se uiočavamo sa ozbiljnim izazovom uzrokovanim epidemijom korona virusa koji nažalost nije mogao izbjeći Crnu Goru. Važno je da saopštimo da nije vrijeme za paniku već odgovornost”, kazao je ministar prosvjete Damir Šehović.

”Uvjeren sam da je odluka o obustavi nastave odgovorna odluka jer smo pokazali da nam je zdravlje djece apsolutni prioritet. Naš stav je jasan. Nastava se može nadoknaditi a ljudski život ne može”, kazao je on.

”Oko 150 ljudi smo uključili u organizaciju koncepa učenja na daljinu. Ako vaša djeca ostanu i uče doma imaće i zdravlje i znanje. Ova nastava podrazumijeva emitovanje video materijal na na televiziji, You Tube i web-sajtu”, pojasnio je Šehović.

”Za nepuna tri dana snimili smo oko 300 predavanja iz 14 predmeta” dodao je Šehović.

Nastava na RTCG i MNE kanalima

”Lekcije će biti emitovane na RTCG2, MNE SPORT I MNE SPORT 2 koji su preimenovani u kanale Uči doma i praktično ni jedno dijete neće biti zakinuto o čemu smo vodili računa u prosvjetnom resoru. Od 1 do 5 razreda na RTCG2, od 5 do 9 na Uči doma 1, i od 1 od 4 srednje na Uči doma 2”, naveo je Šehović.

Materijal će biti dostupan i na You tube kanalu Uči doma. Materijal će biti i na sajtu ucidoma.me koji je pregledan i jasan. Osim toga korisne sadržaje će nastavnici postavljati na portalu za nastavnike”, kazao je Šehović.

Ministarstvo je svim osnovnim i srednjim školama poslalo smjernice za učenje na daljinu, pojasnio je Šehović i naveo da će direktor će morati da dostavlja planove ministarstvu za učenje na daljinu.

”Posebna pažnja se mora usmjeriti na učenike završnih razreda škole, učenike sa posebnim potrebama ione koji zbog socio-ekonomskog statusa nemaju mogućnost korišćenja pomenutih kanala. Pokrili smo osnovne, gimnazije i srednje stručne škole koliko se god moglo za ovo kratko vrijeme. Ponosan sam na ono što smp za samo nedjelju dana uradili. To neće biti savršeno ali je najbolje što smo mogli uraditi i ponosan sam. Nijedna država to nije uspjela za sedam dana ali mi jesmo”, poručio je Šehović.

”Duboko poštovanje zaslužuje stotinjak naših nastavnika koji su se za dva dna organizovali i pristali da održe oko 300 predavanja pred kamerama na čemu sam im kao ministar zahvalan. Pokazali su da su svjesni trenutka a takav pristup će njihova država cijeniti i nagraditi”, istakao je Šehović.

”Država treba da bude zahvalna i društveno odgovornim pojedincima i kompanijama koji su radili i po 18 sati potpuno besplatno da djeca ne bi ostala uskraćena za nastavu”, naveo je on.

 

”Biće pitanja i dilema ali spremni smo”

Direktorica Gimnazije Slobodan Škerović Zoja Bojanić Lalović kazala je da vaspitno-obrazovni proces ne može da stane.

”U trenutku kada sve manje podsjeća na đačko doba mi moramo pomoći učenicima da prevaziđu trenutak. Moramo biti svjesni naše uloge pojedinačno. Prvo nastavnici, koji  treba da rad sa učenicima premjeste na drugačiji način komunikacije, pokazuju entuzijazam i želju da pruže učenicima podršku”.

”Tu su i roditelji kao nezaobilazni u ovoj priči. U saradnji sa nastavnicima treba da pokažu i razumiju da djeca treba da odgovore na zadatke koji su novi. Ukoliko svi pokažemo da zajednički osjećamo koliko je važna uloga prosvjetnog radnika i koliko je važmno da zajednički ujedinimo snage i pokažemo da sistem može da funkcioniše na ovaj način”, kazala je ona.

”Bitno je da se učenici obrate školi i stručnim službama jer biće pitanja i dilema ali smo se spremili i za takve izazove. Pripremili smo i odgovore na eventualne probleme i prepreke koje se mogu pojaviti u ovoj situaciji”, kazala je Bojanić.

”Spremni smo da damo sve napore kako bi lagano prošli ovaj preriod i mi i učenici i pokazali ima da možemo kada dođe trenutak da nesmetano nastavimo rad u učionici”, poručila je ona.

”Ostanite doma i učite doma”

Direktor Srednje stručne škola Sergije Stanić Darko Vukčević  kazao je da zbog ”novonastale situacije prilagođavamo se i predano radimo na pripremi materijala iz svih predmeta”.

Nastavni kadar naše ali i drugih škola predano danima radi na pripremi materijala za naše učenike. Ovo teško vrijeme je donijelo nešto dobro. Vratilo je vjeru da smo složni i istrajni u ružanju znanja djeci. Nadamo se da će roditelji biti naši najbolji partneri, jer jedino je znanje najveća moć koju naša djeca mogu posjedovati i koje im niko ne može uzeti”, kazao je on.

”Draga djeco molim vas da pratite uputstva koja dobijate od nastavnika. Ostanite doma i učite doma”, poručio je Vukčević.

UciDoma-raspored
RASPORED EMITOVANJA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

”Roditelji da prate rad djece i podstiču ih na maksimalnu angažovanost”

Direktorica OŠ Pavle Rovinski Dijana Laković navela je da u trenutku koji nije uobičajen ni za koga od nas važno je da smo dobro informisani i uvezani.

”Za kratko vrijeme smo uspjeli da obezbijedimo saradnju unutar sistema. Sve škole su od Ministarstva dobile smjernice za rad. One se odnose na preduzimanje određenih koraka. Važno je da se zna da su snimljeni po jedan ili dva časa unazad kao ponavljanje. Unutar škola smo se organizovali da učenicima dostavljamo radni materijal i pratimo urađeno od strane učenika”, kazala je ona.

”Posebno skrećem pažnju na ulogu roditelja u procesu učenja od kuće. njihova uloga je nezamjenjiva”, poručila je Laković.

”Od roditelja očekujemo da svakodnevno prate rad djece, podstiču ih na maksimalnu angažovanost i prate rad na zadacima koje dobijaju od nastavnika. Molimo vas sve da obezbijedimo međusobno poštovanje, strpljenje i toleranciju”, kazala je Laković.

”Nije trenutak za zamjerke bilo koje vrste, utrkivanje i neumjerene informacije. Ponosna sam i zahvalna kolegama nastavnicima koji pokazuju nevjerovatnu posvećenost i odricanje”, zaključila je Laković.

izvor: fosmedia.com

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

MINISTARKA PROSVJETE, NAUKE I INOVACIJA OTVORILA SAVREMENI KABINET U SREDNjOJ STRUČNOJ ŠKOLI

Ministarka prosvjete Anđela Jakšić Stojanović i ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić sa svojim …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.