ponedeljak , 20 maja 2024
Početna / Vijesti / Ekonomija / Ukidanje neradne nedjelje moguće samo tokom ljetnje sezone

Ukidanje neradne nedjelje moguće samo tokom ljetnje sezone

Pregovori oko opšteg kolektivnog ugovora privode se kraju i potpisivanje se može očekivati vrlo brzo, najkasnije do nove godine, saglasni su gosti Jutarnjeg programa TVCG predsjednik Unije slobodnih sindikata Srđa Keković i Filip Lazović iz Unije poslodavaca. Keković ističe da sindikati ne odustaju od neradne nedjelje, te da postoji samo mogućnost da se ona ukine tokom ljetnje turističke sezone.

Kako je kazao Keković, nakon trećeg sastanka partnera iz sindikata i Unije poslodavaca (UP) i razgovora oko kolektivnog ugovora koji već dvije godine nijesu okončani, pojavilo se tumačenje da nedjelja bude opet radna, ali istina je da je od sindikata tražena podrška u pravcu ukidanja tokom ljetnje sezone.

“USSCG i Savez sindikata CG i dalje su na principijelnim osnovama od prije dvije godine, a to znači da ukoliko se uvede radna nedjelja tokom ljetnje i zimske sezona, taj dan bude plaćan uvećano, i uz mogućnost korišćenja slobodnog dana tokom naredne sedmice, i uz čvrsto obećanje da će institucije sistema kontrolisati poslodavce da li poštuju ova pravila”, kazao je Keković.

Kako je objasnio, nakon jednog test perioda od godinu dana, vidjelo bi se da li su poštovana prava radnika, da li su oni zadovoljni. Onda bi podržali formiranje radne grupe koja bi izmijenila član zakona koji bi to regulisao.

“Mi smo se i kada je uvođena neradna nedjelja bunili za rad nedjeljom nekih objekata, kao apoteke, kiosci, pumpe, pa su te pumpe zloupotrijebile to pravo i postale nelojalna konkurencija trgovini. Već odavno su se stekli uslovi da se taj član 35 A zakona preispita u jednom dijelu, a ponavljam neradna nedjelja neće biti ukinuta u trgovini. Očekujemo da tokom ljetnje sezone testiramo jedan od modela koji smo ponudili, a gdje bi neki objekti radili i nedjeljom”, kazao je Keković.

Lazović ističe da neradan dan tokom nedjelje sljeduje svakoga i on je regulisan Zakonom o radu i to nema veze sa neradnom nedjeljom, to se tiče poslodavca kojima je ostavljeno da biraju da li im je isplativo da rade nedjeljom ili ne.

“Država se nije pokazala dovoljno moćno da ovaj dio iskontroliše, pa smo dobili rješenje o neradnoj nedjelji koja je za Uniju poslodavaca sporna. Uvođenje izmjene člana 35 A Zakona o unutrašnjoj trgovini mislimo da je to jedan kompromis i da treba da pokažemo dozu razumijevanja za interese sindikata, odnosno zaposlenih, a očekujemo i da oni uvaže objetivne razloge, a tiču se toga koliko neradna nedjelja umanjuje promet, naročiti tokom ljetnje sezone. To će biti naš fokus, već se pominje uvećanje dnevnice za one koji rade nedjeljom za 80 odsto i to je načelno prihvatljivo i nama”, navodi Lazović.

Što se tiče UP i opšteg kolektivnog ugovora nada se da će se ovog puta desiti dogovor prihvatljiv za sve, jer smatra da je to i njihova dužnost i odgovornost da što prije imamo definisan takav akt.

“Svako sporno pitanje treba da rješavamo da bude plod konsenzusa. Mi ne zastupamo nikog ko želi da krši prava zaposlenih, ali tu treba država više da se uključi, jer nemoć države ne može da se rješava tako što će se sve prebaciti na poslodavca. Opšti kolektivni je produžen opet do nove godine, ali UP će pokazati spremnost da se stvar dovede do određenog konsenzusa što prije”, poručuje Lazović.

I Keković napominje da pregovori idu oko kolektivnog ugovora u dobrom pravcu.

Naša percepcija je da postoji 95 odsto šanse da ćemo ga potpisati uskoro i to ćemo znati ovih dana, a jedan od uslova o kojima moramo da pregovaramo je taj model da se ljetnim mjesecima radi nedjeljom. Taj pravac nije ukidanje neradne nedjelje”, ponovio je Keković.

Izvor: RTCG

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Državni dug na kraju decembra 4,06 milijardi eura, 59,23 odsto BDP-a

Ukupan državni dug, bez depozita, na kraju decembra prošle godine je iznosio 4,06 milijardi eura, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.