nedelja , 26 maja 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Unikatne lutke i čestitke iz Pljevalja

Unikatne lutke i čestitke iz Pljevalja

Radost stvaranja

Profesionalno posvećena djeci, kreativna od malena ima sklonost ka stvaranju. Nada Knežević, vaspitačica iz vrtića “Eko bajka” posjedje erupciju ideja da osmisli kostim, dječiju igru, koreografiju. Godine joj ništa ne mogu i zato voli da se lati krpica i igle, za čas nastaju unikatne maštovite lutke. Za najljepše događaje, da duže traju, Nada, pravi čestitke. Lutke i čestitke su od prirodnih materijala osobene i tople. Iako zaposlena žena, supruga, majka i dalje voli da se “igra” maštom i kreacijama.

-Naše je bilo drugacije , više se vremena provodilo napolju . Igre su bile kolektivne i po mjeri djeteta.Tehnoloski razvoj jeste nezaustavljiv  ali je donekle djecu udaljio od stvaranja . Igrice su instant zabava i dijete tu ima gotov proizvod nadohvat ruku, priča Nana mama dvije djevojke na fakultetu. Odrasla je Omladinskoj ulici , prepunoj djece . Sjeća se da su iza zgrada , u jednoj strani , smo “ brali “ , kako bi to nazivali ….glinu, potom bi je vajali , sušili i bojili .

-Popularnost časopisa za djecu je bila velika.“ Politikin zabavnik “ recimo..iz koga smo izrezivali lutkice i oblacili ih . Kasnije sam i sama crtala te lutke , praveći im kuće i sl. Sad iz ugla vaspitaca , vidim koliko smo mi sami radili na motorici .Vezli smo , pleli i imali pravilan rast i razvoj, kaže Nada.

Posebna satisfakcija za Nadu je kad se osoba koja naruči njen rad , obraduje i kad je zadovoljna postignutim.

-Volim kad uhvatim “ pokret “ kod lutke ili čestitke, kad postignem dimenzionalnost ,radeći čestitke iz više slojeva. Vile , klovnove , miševe , zečeve, priča Nana. Inspiracija su joj ruski lutkari sa svojom Akademijom Tvorčestva  , gdje rade nevjerovatne stvari i skupocene lutke.

Nada kaže da pomalo upotpunjuje svoj budžet i uživa u svom radu, čime otvara nove ideje i načine u stvaranju.

Nada Nikitović

V.M.Nanine lutke 2Nanine lutke

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Još bez registra pedofila, sudovi poslali nepotpune podatke

Registar pedofila u Crnoj Gori koji je trebalo da bude gotov u decembru još uvijek …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.