četvrtak , 22 februara 2024
Početna / Vijesti / Ekonomija / UPCG traži ukidanje neradne nedjelje

UPCG traži ukidanje neradne nedjelje

POZIV MINISTARSTVU FINANSIJA

Teška ekonomska situacija u zemlji i problemi privrede nastali pod uticajem zdravstvene krize izazvane COVID-19 pandemijom, zahtijeva iznalaženje hitnih rješenja koja se prvenstveno odnose na konkretne poteze u dijelu regulatornog okvira, saopštila je Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG). Kao jednu od posebno urgentnih intervencija, UPCG izdvaja odredbe člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini i poziva Ministarstvo ekonomije da navedeni član suspenduje, odnosno stavi van snage odredbe o zabrani rada nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika privrednim subjektima u sektoru trgovine.

UPCG su saopštili da uvažavaju mjere zaštite javnog zdravlja koje su Ministarstvo zdravlja i Nacionalno koordinaciono tijelo za sprečavanje širenja zaraznih bolesti (NKT) do sada preduzeli i, uz združenu akciju cijelog društva, doprinijeli uspješnoj borbi protiv širenja epidemije novog koronavirusa i rezultatima.

„Svjesni da se pitanja zaštite zdravlja građana i očuvanja privrede moraju istovremeno rješavati, UPCG poziva da se s istom energijom i odgovornošću što hitnije posvetimo rješavanju izazova i problema koje je ova situacija stavila pred crnogorske privrednike. Potezi koje sada budemo povlačili, biće od krucijalnog značaja ne samo za budućnost privrednika, već budućnost ukupne ekonomije Crne Gore“, pšoručuju iz UPCG.

Naveli su da je, od uvođenja mjera NKT koje su predviđale zabranu rada za veliki broj privrednih subjekata, crnogorska privreda izgubila oko 30 radnih dana koji su joj donijeli i gubitak u vidu izgubljenih prilika za ostvarenje prometa potrebnog za servisiranje brojnih obaveza.

ilustracija (foto: RTCG) ilustracija (foto: RTCG)

 

„Oporavak privrede i normalizacija poslovanja podrazumijeva pokušaj da se izgubljeno nadoknadi u mjeri mogućeg, te suspenzija predmetnog člana za UPCG svakako predstavlja jedno od mogućih rješenja – naročito u kontekstu (ukoliko je bude) kakve takve turističke sezone. Dodatnu zabrinutost izazivaju i predstojeći državni praznici u maju i julu, koji će privrednicima iz sektora trgovine – pod uslovom da se zabrana obavljanja djelatnosti prethodno ukine – donijeti i nove neradne dane, a time i pripadajuće, prateće gubitke koji će usložiti i otežati njihovu inače tešku situaciju. U oba slučaja, i za privrednike iz sektora turizma i sektora trgovine, navedeno bi bila i svojevrsna prilika da im se pomogne u pokušaju konsolidacije poslovanja, a time i djelimičnog ublažavanja nenadoknadivog gubitka prihoda u periodu kada nisu radili“, navodi se u saopštenju.

Podsjećaju da je UPCG još 1. avgusta 2019. godine podnijela Ustavnom sudu Inicijativu za ocjenu ustavnosti člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini.

„Imajući u vidu da se na odluku Ustavnog suda po navedenoj inicijativi još uvijek čeka, u UPCG smatramo oportunim da Ministarstvo ekonomije suspenduje primjenu istog – bar do trenutka donošenja odluke u ovom predmetu. Vjerujemo da bi ovakvo rješenje predstavljalo pozitivan impuls za privrednike iz sektora trgovine, akcentujući pri tome mikro i mala preduzeća, koja su naročito ranjiva i pogođena trenutnom situacijom. U UPCG insistiramo i na važnosti da predloženo rješenje bude usvojeno po hitnom postupku, budući da novonastala situacija ozbiljno prijeti opstanku privrednih subjekata i očuvanju radnih mjesta. Stoga je neophodno da nadležni, u trenutku kada epidemiološka situacija dozvoli „oživljavanje“ privrede, povuku konkretne, očekivane poteze koji će dozvoliti vraćanje poslovanja u tokove koji su važili prije krize izazvane novim koronavirusom“, naveli su iz UPCG.

U saopštenu se takođe podsjeća da je Skupština Crne Gore u julu 2019. godine usvojila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini.

„Sporna odredba počela je da se primjenjuje sredinom oktobra 2019. godine. Iako je član 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini i tada rezultirao velikim protivljenjem privrednika, posebno u smislu očekivanog gubitka po osnovu njegove primjene, aktuelna situacija u zemlji zahtijeva da se ovo pitanje što hitnije stavi na dnevni red, a time na vanredne okolnosti odgovori i vanrednim, očekivanim mjerama i potezima nadležnih“, zaključuju u UPCG.

 

IZVOR: RTCG

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Prosvjetari štrajkuju dok se ne potpiše sporazum

Prosvjetni radnici u Crnoj Gori i danas će štrajkovati. Iako je na sinoćnjem sastanku s …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.