sreda , 24 jula 2024
Početna / Vijesti / Politika / Upućeni dopisi Savjetu Evrope povodom diskriminacije Srba i progona Crkve u Crnoj Gori

Upućeni dopisi Savjetu Evrope povodom diskriminacije Srba i progona Crkve u Crnoj Gori

Direktor udruženja Saradnja za budućnost-Crna Gora-Srbija-Republika Srpska, Vladislav Bojović uputio je dopise svim članovima Odbora za pravna pitanja i ljudska prava Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope, Evropskoj komisiji protiv rasizma i netolerancije Savjeta Evrope, kao i Savjetodavnom komitetu Savjeta Evrope.

U dopisima je ukazano na drastično povećanje obima diskriminacije i netolerancije prema pripadnicima srpskog naroda u Crnoj Gori i pravoslavnim vjernicima Srpske pravoslavne crkve u  Crnoj Gori. Predočeno je da diskriminacija i netolerancija prema pripadnicima srpskog naroda u Crnoj Gori i vjernicima Srpske pravoslavne crkve prijeti da eskalira u otvorene oblike nasilja i ugrozi opstanak tih zajednica.

U dopisima je prikazan diskriminatorni ustavni i zakonodavni okvir u Crnoj Gori, ukupan društveni ambijent u kojem je onemogućeno ostvarivanje osnovnih prava i sloboda srpskog naroda u Crnoj Gori, brutalan progon jedine kanonske, državotvorne i istorijske Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, kao i namjera državne vlasti u Crnoj Gori da oduzima vjekovnu crkvenu imovinu, a onda i da kao državna vlast osniva „crkvu“. Navedeni su konkretni i najdrastičniji primjeri diskriminacije srpskog naroda u Crnoj Gori i prikazana je atmosfera pojačane netrpeljivosti usmjerena prema srpskom narodu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, što za posledicu ima destabilizaciju prilika i narasle tenzije do mjere da je Crna Gora praktično dovedena na ivicu građanskih sukoba.

Od članova Odbora za pravna pitanja i ljudska prava Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope zatraženo je da razmotre predočene informacije i činjenice i da iniciraju hitnu raspravu o položaju srpskog naroda i vjernika Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori u okviru Odbora i Parlamentarne skupštine. Od Evropske komisije protiv rasizma i netolerancije zatraženo je da razmotri upućeni materijal kako bi prilikom usvajanja svog Mišljenja o stanju u Crnoj Gori uzela u obzir predočene informacije i činjenice. Od Savjetodavnog komiteta zatraženo je da članove Komiteta upozna sa dostavljenim materijalom, kako bi Komitet, iako je usvojio svoje Mišljenje o Crnoj Gori,  blagovremeno mogao da ga razmotri, naročito u svjetlu predstojeće  rezolucije Komiteta ministara Savjeta Evrope.

Kompletan tekst dopisa možete pročitati u prilogu.

Članovima Odbora Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Tosic: Nuzno je da oni koji su unistili pljevaljska preduzeca odgovaraju

Danas je Skupštinu opštine Pljevlja zvanično posjetio potpredsjednik Vlade Crne Gore Momo Koprivica. “Imajući u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.