subota , 1 oktobra 2022
Početna / Vijesti / Društvo / Uručena nagrada „Oktoih” profesorici Ermini Vlahovljak

Uručena nagrada „Oktoih” profesorici Ermini Vlahovljak

Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta dr Vesna Bratić uručila je danas u Vili „Gorica“ najprestižnije priznanje u oblasti obrazovanja, Državnu nagradu „Oktoih“ za 2020. godinu Snježani Bošković, profesorici istorije u JU OŠ „Olga Golović“ (Nikšić) i Ermini Vlahovljak, profesorici francuskog jezika u JU OŠ „Salko Aljković“ (Pljevlja).

„Zadovoljstvo mi je što je jedna od prvih svečanosti na mojoj novoj dužnosti upravo dodjela Državne nagrade „Oktoih“, najvećeg priznanja u oblasti prosvjete u Crnoj Gori. Nije slučajno što takvo priznanje nosi naziv prve ćirilične knjige Južnih Slovena, „Oktoiha prvoglasnika“, koji je na ponos svih nas štampan upravo u Crnoj Gori, na Cetinju, 1494. godine. Crna Gora je u tom vremenu bila svjetionik i začetnik izgradnje pismenosti i obrazovanja. Danas ovaj vrijedan spomenik kulture govori kao svjedočanstvo o grčevitim naporima i najvećim stremljenjima da se očuvaju sloboda, kultura i identitet“, kazala je Bratić u svom obraćanju.

Ministarka je istakla da ovo najveće državno priznanje u oblasti prosvjete dodjeljujemo onima koji imaju najplemenitiji zadatak – da prosvjećuju i obrazuju mlade naraštaje.

„Kao dugodišnji univerzitetski profesor i sama sam prošla putevima kojima svakodnevno idu prosvjetni radnici. I znam da su puni i izazova, ali i malih i velikih dragocjenih pobjeda. Pored toga što prenose znanje, prosvjetni radnici i vaspitavaju, grade sistem vrijednosti i društva u svojoj učionici, pripremaju za društvene i životne uloge. Upravo takvi profesionalci su Snježana Bošković i Ermina Vlahovljak, ovogodišnje dobitnice „Oktoiha“.

ermina nagrada

Bratić je zahvalila žiriju koji je učestvovao u izboru najboljih u prethodnoj godini, te istakla da vjeruje da su svi saglasni da „posebnu zahvalnost dugujemo našim divnim đacima, zbog kojih je poziv prosvjetnog radnika najpožrtvovaniji, najplemenitiji i najčovječniji poziv od svih“, kazala je Bratić.

Predsjednik žirija prof. dr Boban Melović obrazložio je odluku žirija istakavši da su dobitnice ovogodišnje nagrade ispunile sve kriterijume koji su ih i preporučili za ovo vrijedno priznanje. „Izuzetne pedagoške sposobnosti, visok stepen posvećenosti, konkretni i respektabilni rezultati, razumijevanje uloge obrazovanja i škole za napredak društva čine profesorice Bošković i Vlahovljak dostojne nagrade koje su dobile. One su prepoznale značaj svog poziva i odlučile da ono jedino vrijedno što čovjek ima – znanje, misao i ideju prenesu na svoje učenike. Pomagale su svojim đacima da pripreme lekcije, ali i da se pripreme za dalji život“, rekao je Melović.

nagrade oktoih

Ove godine na Konkurs je pristiglo 19 prijedloga. Državna nagrada „Oktoih“ ustanovljena je 1970. godine i najveće je crnogorsko priznanje za izuzetne rezultate ostvarene u oblasti vaspitanja i obrazovanja, te učeničkog i studentskog standarda..

Izvor: portalanalitika.me

 

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

DANAS SE TREBA UZDRŽATI OD ZLIH MISLI: Danas je praznik Vere, Nade, Ljubavi i njihove majke Sofije,važno je da URADITE OVU STVAR

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave praznik posvećen Svetim mučenicama Veri, Nadi, Ljubavi i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.