sreda , 21 februara 2024
Početna / Vijesti / Ekonomija / Ustavni sud da preispita odluku o penzijama, na udaru hiljade ljudi

Ustavni sud da preispita odluku o penzijama, na udaru hiljade ljudi

Unija slobodnih sindikata najkasnije do sjutra uputiće inicijativu Ustavnom sudu da preispita odluku po kojoj će zaposleni od sada moći da ostvare pravo na penziju isključivo ukoliko imaju 40 godina staža. Ako Ustavni sud ne uvaži inicijativu Unije, ta sindikalna organizacija u najkraćem roku predložiće novom sazivu Parlamenta izmjene zakona o Penzijskom i invalidskom osiguranju.

Keković  Keković (Foto: TVCG)

„Međutim zbog važnosti ovog pitanja i uticaja na više hiljada građana, nećemo beskonačno čekati na odgovor Ustavnog suda o tome da li će na ponovno odlučivanje povući ovo rješenje i o njemu organizovati javnu raspravu, već planiramo naredne akcije. Kontaktiraćemo poslaničke klubove, kao i resorno ministarstvo nove Vlade, kako bi u slučaju da Ustavni sud odbije našu inicijativu i pošalje ovakvu odluku Službenom listu, odmah reagovali usvajanjem izmjena Zakona o Fondu PIO kako bi se ova norma vratila u pravni sistem“, kazao je genralni sekretar Unije Srđa Keković.

Ustavni sud je u četvrtak prošle sedmice ukinuo član zakona kojim se pravo na starosnu penzije stiče kada osiguranik muškarac navrši 66 godina života i žena 64 godine života i najmanje po 15 godina staža osiguranja, tako da si sada jedini uslov za sticanje penzije ostao punih 40 godina staža osiguranja. Obrazloženje za ovakvu odluku je bila navodna diskriminacija muškaraca.

„Duboko smo zabrinuti činjenicom da je Ustavni sud pod plaštom diskiminacije u odnosu na pol ukinuo pomenutu odredbu člana zakona o PIO, koja je davala mogućnost našim koleginicama da po povoljnijim uslovima ostvare pravo na penziju u odnosu na naše muške kolege“, navela je Ivana Mihailović iz Unije slobodnih sindikata.

Izvor-rtcg

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Za rad nedjeljom dodatni slobodan dan i uvećana dnevnica

Vraćanje radne nedjelje tokom turističke sezone u određenoj mjeri će doprinijeti povećanju ekonomske aktivnosti i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.