subota , 20 aprila 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Vakcinisani turistički radnici nosiće bedževe

Vakcinisani turistički radnici nosiće bedževe

Građani svih uzrasta juče su ispred Univerzitetsko-sportskog centra u Podgorici, zbog malog broja doza koje su opredijeljene za opštu populaciju, u redovima od jutra čekali na vakcinaciju “fajzerom”. Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović pozvala je juče predstavnike turističke privrede da vakcinišu zaposlene, piše Dan.

Ona je prilikom predstavljanja zdravstvenih protokola u Institutu za javno zdravlje poručila da će svi turistički radnici koji su vakcinisani imati bedž kojim će turiste obavještavati da su bezbjedni.

Borovinić Bojović je kazala da je važna stavka u zdravstvenom protokolu besplatno liječenje turista u slučaju obolijevanja od kovida-19, kao i besplatni PCR test za povratak turista u matičnu zemlju.

“Preporučujemo da se svi zaposleni u turizmu vakcinišu jer je to izuzetno važno za bezbjednost i turista i samih zaposlenih. Radimo na uvođenju bedževa na kojima će pisati “Vakcinisao sam se. A ti?” čime će se prije svega sugerisati onima koji nijesu vakcinisani da to učine, znaćemo broj ljudi koji je imunizovan, a takođe će turistima ulivati sigurnost znajući da su u kontaktu sa vakcinisanom osobom”, kazala je Borovinić Bojović.

Ministarka je pozvala predstavnike turističke privrede da u duhu društvene odgovornosti, ali i dužnosti struke, utiču na svoje zaposlene da se vakcinišu jer na taj način štite sebe, svoju porodicu, ali i turiste.

Dodatno je objasnila i način sankcionisanja i odgovornosti zbog nenošenja maski gostiju i zaposlenih u turističkim objektima.

“Ukoliko gost odbije da nosi masku prilikom posjete restoranu, kompletna odgovornost je na njemu, a odgovornost ugostitelja je isključivo vezana za nepoštovanje mjera od strane zaposlenih u tom objektu”, poručila je ministarka.

Ove nedjelje se formiraju timovi za PCR testiranje i svaki grad će imati svoj tim, a u gostitelji su dužni da obezbijede kontakt osobu koja će biti u stalnoj komunikaciji sa najbližom epidemiološkom službom.

U Crnoj Gori je juče na 140 punktova vakcinisano 2.984 građana prvom dozom i 283 drugom. Do sada je prvom dozom imunizovano 116.481 građana, dok je revakcinisano 35.041.

Izvor: Dan

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Učenici Srednje stručne škole na usavršavanju u Španiji

Grupa učenika Srednje stručne škole Pljevlja odjeljenje IV2 – Tehničar za kompjutersko upravljanje i konstruisanje …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.