utorak , 23 jula 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Vazduh u Bijelom Polju zagađen 34 dana u oktobru i novembru

Vazduh u Bijelom Polju zagađen 34 dana u oktobru i novembru

Kvalitet vazduha u Pljevljima jutros je na zadovoljavajućem nivou, dok su sinoć bile povećane koncentracije PM čestica, saopštila je Gordana Đukanović iz Agencije za zaštitu prirode i životne sredine.

Ona je u Jutarnjem programu RTCG-a saopštila da je prošle nedjelje u cijeloj Crnoj Gori bila dobra situacija s aspekta kvaliteta vazduha, jer su meteorološki uslovi bili povoljni.

„Pretprošle nedjelje imali smo jednu jako lošu sliku, visoke koncentracije, satne koncentracija, ne samo u Pljevljima, već na svim mjernim mjestima u centralnom i sjevernom regionu. Otvorilo se sada, evo vidjećemo da li će to biti nova problematična tačka s aspekta kvaliteta vazduha, imamo novo mjerno mjesto od oktobra u Bijelom Polju, jer smo unaprijedili i proširili mrežu“, istakla je Đukanović.

Kazala je da su tokom oktobra i novembra u Bijelom Polju imali 34 dana sa prekoračenjima, a na godišnjem nivou je dozvoljeno 35 dana.

„Tokom novembra smo 23 dana prekoračenja u Bijelom Polju, 13 dana u Pljevljima, 10 manje u Podgorici. Razlog tome je grijanje domaćinstava na čvrsta goriva, na ugalj i na drva, loši meteorološki uslovi“, pojasnila je Đukanović.

Zagađenost je najčešća tokom zimskih mjeseci, jer u pojedinim gradovima ne postoji centralni sistem grijanja.

„Tokom ljeta, proljeća, ako nema akcidentnih situacija, ako nema požara, kvalitet vazduha je veoma dobar, nemamo prekoračenja. U regionu ista slika. Možemo da pratimo da su prekoračenja praktično u istom periodu, kako kod nas, tako i u Srbiji, BiH, Makedoniji“, rekla je Đukanović.

Na jugu, kako je kazala, ne postoje prekoračenja kad je u pitanju kvalitet vazduha, što nije slučaj sa centralnim i sjevernim regionom naše zemlje.

 

izvor: rtcg.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

MINISTARKA PROSVJETE, NAUKE I INOVACIJA OTVORILA SAVREMENI KABINET U SREDNjOJ STRUČNOJ ŠKOLI

Ministarka prosvjete Anđela Jakšić Stojanović i ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić sa svojim …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.