sreda , 24 jula 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Veća briga za najstariju populaciju u Pljevljima

Veća briga za najstariju populaciju u Pljevljima

Opština Pljevlja i ove godine nastaviće sa realizacijom projekta “Njega starih lica”, a za bruto plate 12 gerontodomaćica Opština će ove godine izdvojiti oko 65.000 eura. Gerontodomaćice svakodnevno će voditi brigu o 90 korisnika ove usluge na području grada, koji su stariji od 65 godina i koja su u stanju socijalne potrebe.

Projekat njege starih u Opštini Pljevlja realizuje se od 2007. godine i primjer je dobre prakse poboljšanja statusa starih lica na teritoriji opštine. Gerontodomaćice rade u paru i dnevno obiđu tri ili četiri korisnika, u zavisnosti od toga da li se radi o bračnom paru. Prema statističkim podacima skoro 20 odsto stanovništva u Pljevljima starije je od 65 godina. Sa prosječnom starosti stanovništva od 41,8 godine, Pljevlja su jedna od četiri opštine u Crnoj Gori sa najstarijom populacijom.

U Opštini su kazali da se broj korisnika projekta “Njega strarih lica” iz godine u godinu povećava.

Prema podacima Monstata koji su publikovani u Lokalnom planu akcije za zaštitu lica sa invaliditetom od diskriminacije i promociji jednakosti za period od 2020. do 2021. godine navedeno je da svaki sedmi stanovnik opštine Pljevlja ima smetnje u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Od 30.786 stanovnika, njih 4.467 tvrdi da ima smetnje u obavljanju svakodnevnih aktivnosti što čini 14,5 odsto ukupnog stanovništva i za tri i po odsto je veći od državnog.

Smetnje sa kretanjem prijavilo je 2.562, odnosno 8,3 odsto stanovnika. Problem sa sluhom ima 680 ili 2,2 odsto, a 1.148 ili 3,7 odsto stanovnika ima problem sa vidom.

Problem sa pamćenjem, koncentracijom i sporazumijevanjem ima 436 stanovnika najsjevernijeg crnogorskog grada, a 1.395, odnosno 4,5 odsto “ostale smetnje”…

Najveći broj osoba koje imaju smetnje u obavljanju svakodnevnih aktivnosti (3.916), u starosnoj su grupi od pedeset i više godina. Probleme sa obavljanjem svakodnevnih aktivnosti ima 41 Pljevljak mlađi od 15 godina, 80 njih je u kategoriji od 15 do 29 godina i 416 od kategoriji od 29 do 49 godina.

izvor: pvinformer.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

MINISTARKA PROSVJETE, NAUKE I INOVACIJA OTVORILA SAVREMENI KABINET U SREDNjOJ STRUČNOJ ŠKOLI

Ministarka prosvjete Anđela Jakšić Stojanović i ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić sa svojim …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.