četvrtak , 28 septembra 2023
Početna / Vijesti / Društvo / Većina pljevaljskih penzionera ima penziju od 259 eura

Većina pljevaljskih penzionera ima penziju od 259 eura

Penziju u rasponu od 362 do 450 eura prima 767 penzionera a od 450 do 700 1.355 penzionera, dok limit penziju po starom propisu od 1.237 eura imaju 273 penzionera, a preko limita pet penzionera, kazao je prdsjednik Udrženja penzionera u Pljevljima Vukadin Damjanović.

Tokom jučerašnje sjednice skupštine Udruženja penzionera Pljevlja mogli su se čuti podaci o veoma teškom životu pljevaljskih penzionera, a bilo je riječi i o zamjerkama na rad Upravnog odbora Udruženja. Govoreći o veoma teškoj situaciji u kojoj se nalaze ovdašnji penzioneri, predsjednik Udruženja Vukadin Damjanović je saopštio da, prema poslednjim informacijama, na prostoru najsjevjernije crnogorske opštine živi 6.487 penzionera. Materijalni položaj im je iz dana u dan sve teži, jer velik broj njih prima najnižu penziju od 259 eura.

– Većina penzionera u Pljevljima prima najniže penzije i nalaze se na ivici egzistencije, jedva preživljavaju – kazao je Damjanović i istakao da je, prema podacima Fonda PIO iz januara, 2.502 penzionera primalo penziju od 253 eura, kao i da te penzije nakon povećanja iznose 259 eura.

Penzije od 253 do 362 eura primaju 1.404 penzionera, a od 363 do 450 eura 767 penzionera.

Penzije od 450 do 700 eura prima ima 1.355 penzionera, dok penziju od 700 do 1.237 eura ima 273, a preko limita pet penzionera – kazao je Damjanović i objasnio da je prosječna penzija u Pljevljima 364 eura, ali je problem što više od pola penzionera prima manju penziju od prosjeka.

Damjanović je istakao da polovina pljevaljskih penzionera prima manju penziju i od prosječne penzije na državnom nivou, koja iznosi 362 eura.

– U januaru ove godine došlo je do usklađivanja i povećanja penzija za 2,13 procenta, u maju 8,15, a u septembru od 4, 35 procenta, što je ukupno oko 15 procenata. Ovo je ipak minimalno povećanje, jer je su cijene više od 30 do 40 odsto, a minimalne penzije su povećane za 36 procenata – kazao je Damjanović.

Samo jedan glas protiv

Tokom sjednice, kao i prethodnih godina, jedan broj penzionera nije pokazivao zainteresovanost, jedino što su svi podizali ruku da prihvate predložene izvještaje i program rada. Za riječ su se javila svega četiri penzionera a prilikom usvajanja dokumenata samo jedan penzioner je bio protiv dok su ostali glasali za.
 

Tokom rasprave pojedini penzioneri su kritikovali način pružanja pomoći onima sa najnižim primanjima. Tako su upućene primjedbe na račun Fond PIO jer su pojedini penzioneri čiji supružnici primaju 700 ili 1.000 eura dobijali pomoć od 50, 100 ili 200 eura, dok oni sa penzijom od 370 eura i kojima je to jedini izvor prihoda u kući nisu mogli dobiti pomoć. Zatraženo je da se ubuduće ovakva i slična pomoć članovima dijeli u saradnji sa Udruženjem penzionera.

Na sjednici Skupštine penzionera bilo je i kritika na račun rukuvodstva penzionera, a zamjereno im je da se pojedina lica dugo nalaze na čelnim pozicijama i da su na tim mjestima neophodne promjene. Zamjerki je bilo i zbog ćutanja čelnika udruženja na veoma težak položaj penzionera.

– Zbog čega nijesmo čuli glas pobune kada se penzije podignu za dva procenta. Zbog čega jasno ne pokažete neslaganje ili ne pozovete penzionere na proteste – kazao je član Skupštine penzionera Vukola Kušljević.

Izvor-rtcg

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Danas sunčano i lijepo vrijeme

U Crnoj Gori danas se očekuje sunčano vrijeme, a temperatura će dosezati do 25 stepeni. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.