sreda , 24 jula 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Veoma toplo, na sjeveru natprosječne temperature

Veoma toplo, na sjeveru natprosječne temperature

U Crnoj Gori će danas biti jako toplo i sunčano.

Na sjeveru popodne u planinama očekuje se slab razvoj oblaka. U jutarnjim satima lokalno moguća je pojava magle. Vjetar će biti slab do umjeren južnih smjerova. Najviša dnevna temperatura natprosječno visoka od 30 do 36 stepeni.

Na jugu sunčano i veoma toplo. U svim gradovima temperatura tropskog karaktera. Duvaće slab do umjeren uglavnom južnih smjerova. Najviša dnevna temperatura vazduha u najtoplijim dijelovima između 38 i 40 stepeni.

More će biti malo talasasto. Vjetar slab do umjeren, ujutru sjeveroistočni tokom dana slab zapadni, a na jugoistoku akvatorijuma popodne umjeren sjeverozapadni.

Narednih dana, na sjeveru, u utorak i srijedu, sunčano i toplo, u popodnevnim satima u srijedu u planinama pojačan razvoj oblaka tek ponegdje moguća je izolovana pojava grmljavine i kratkotrajna kiša lokalnog karaktera.

Na jugu, u utorak i srijedu, sunčano i veoma toplo u najtoplijim dijelovima izuzetno toplo. U srijedu popodne u centralnim planinskim predjelima lokalno pojačan razvoj oblaka. Povremeno se očekuje umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Temperatura vazduha u najtoplijim i djelovima na širem postoru Podgorice i Danilovgrada oko 40 stepeni.

Prognoza za Evropu

Nastavlja se uticaj snažnog ciklona sa centrom u oblasti britanskih ostrva koji se premješta prema sjeveroistoku u pravcu Norveške, ovaj sistem, u regionu Sjevernog mora, Danske, Beneluksa i na području Norveške donosi kišu i olujni južni vjetar.

Povremena kiša se očekuje i u regionu Baltika, zatim u regionu Francuske, Njemačke u centralnim dijelovima kontineta u pravcu Poljske.
Zbog jake frontalne konvekcije postoji visok rizik od olujno vremenskih nepogoda na području Njemačke, Poljske i u centralnim dijelovima.

Područje Mediterana i dalje će biti pod snažnim uticajem tople tropske vazdušne mase koja u sklopu termobričkog sistema zahvata centralni dio kontinenta pa sve u pravcu sjevera, donoseći natprosječno visoke temperature. U Mediteranu preko 40 stepeni. Juče u Grčkoj temperatura je dostizala oko 42 a na zapadu Turske oko 43 stepena. Sjutra temperatura od 18 stepeni u Oslu do 41 u Atini.

Balkan 

Na području Balkanskog poluostrva sunčano i tropski toplo. U popodnevnim satima u perfernim istočnim dijelovima u regionu Bugarske tek ponegdje u planinama moguća je kratkotrajna kiša sa grmljavinom. Temperatura u najtoplijim dijelvima oko 41 stepen u Atini.

Zanimljivost

Narednih dana u najtoplijim djelovima izvjesno je da će temperatura dohvatiti 40 stepeni.

Da nije lako dostići 40 stepeni, pokazuje i podatak da za 75 godina na današnji dan (15.jul) temperatura nikada nije dostigla 40 stepeni. rekordno najviša za današnji dan u Crnoj Gori iznosi 39,2 stepena izmjerena u Podgorici 2012. godine, istog dana (15. 7.2012.) u Bijelom Polju temperatura je dostigla rekordnih na sjeveru Crne Gore za današnji dan od 38, a u Budvi 37 stepeni.

Izvor-rtcg

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

MINISTARKA PROSVJETE, NAUKE I INOVACIJA OTVORILA SAVREMENI KABINET U SREDNjOJ STRUČNOJ ŠKOLI

Ministarka prosvjete Anđela Jakšić Stojanović i ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić sa svojim …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.