četvrtak , 22 februara 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Vjetar raznosi prašinu s Maljevca

Vjetar raznosi prašinu s Maljevca

Jak vjetar, koji je nosio prašinu s deponije pepela i šljake Maljevac, izazvao je juče novi ekološki incident. Prašina je padala po pljevaljskim naseljima Zbljevo, Kalušići, Gornji Komini, ali se osjećala i u naseljima Radosavac i Ševari. Svakako, najteže je bilo stanovnicima Gornjih Komina i Zbljeva.

Svaki put imamo istu situaciju kada se ne kvasi prostor deponije Maljevac. U takvim okolnostima vjetar podigne oblak prašine koji se rasipa po okolnim naseljima, a pritom strada zdravlje ljudi, kaže ekolog Milorad Mitrović i pojašnjava da se ovakvi incidenti dešavaju svake godine po nekoliko puta, ali iz Elektroprivrede ne reaguju na takve incidente, niti inspekcijske službe djeluju na pravi način.

Mitrović ističe da su iz Ekološkog udruženja „Breznica“, na čijem se čelu nalazi, u više navrata upozoravali na činjenicu da se deponija redovno ne kvasi, kao i da su se u Elektroprivredi često oglušili o njihova upozorenja.

Imamo priču da se vrši rekultivacija dijela deponije i mi to pozdravljamo. Međutim, mora da se održava uredno onaj dio deponije koji se ne rekultiviše, kaže Mitrović.

On poziva Upravu za inspekcijske poslove da svojim radom zaštiti zdravlje stanovnika brojnih pljevaljskih naselja koja su direktno ugrožena.

U Gornjim Kominima i Zbljevu ima više oboljelih od karcinoma na plućima nego što ih ima u pojedinim crnogorskim opštinama, upozorava Mitrović.

Deponija Maljevac već više od trideset godina služi za odlaganje pepela i šljake za potrebe Termoelektrane, koja proizvodi pedeset odsto od ukupne prozvodnje električne energije u Crnoj Gori.

 

 

izvor: dan.co.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Prosvjetari štrajkuju dok se ne potpiše sporazum

Prosvjetni radnici u Crnoj Gori i danas će štrajkovati. Iako je na sinoćnjem sastanku s …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.