subota , 13 jula 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Vlada da reaguje, ne smije se dešavati da djeca dolaze s nožem u školu“

Vlada da reaguje, ne smije se dešavati da djeca dolaze s nožem u školu“

Iz nevladinog udruženja Prosvjetna zajednica Crne Gore (PZCG) pozvali su Vladu da hitno ukloni oznaku tajnosti sa izvještaja o sprovođenju programa za suzbijanje vršnjačkog nasilja u školama. Oni su poručili da se alaram već upalio, samo nadležni to ne žele da vide.

Kako je rekla Milica Kankaraš iz Prosvjetne zajednice, da je objavljen taj izvještaj na vrijeme, sada bi uveliko imali akcioni plan, koji se sprovodi i vrlo moguće da se najnoviji incident ne bi desio. 

„Ne bi se desio incident kada je dijete donijelo nož u školu „Branko Božović“, i zamalo je tada izbjegnut jedan vrlo ozbiljan incident. Dakle, krajnje je vrijeme da se oslonimo na pamet, a ne na sreću“, rekla je Kankaraš za TVCG. 

Nevladino udruženje Prosvjetna zajednica uputilo je i prije sedam dana inicijativu da Vlada ukloni oznaku tajnosti sa Izvještaja o sprovođenju Programa za suzbijanje vršnjačkog nasilja i vandalizma u obrazovno-vaspitnim ustanovama.

Iz PZCG-a su rekli da je, prije tačno godinu, tadašnja Vlada Crne Gore, tokom tehničkog mandata, donijela odluku da proglasi tajnim dokument koji je izuzetno značajan za javnost. Kako su saopštili, objavljivanje tog dokumenta moglo je dati uvid u pozitivne i negativne strane Programa za suzbijanje vršnjačkog nasilja i vandalizma na osnovu kog bi se izradio novi akcioni plan.

“Nažalost, neodgovornost državnih zvaničnika koji nijesu bili u stanju da pogledaju istini u oči i priznaju poražavajuće rezultate, dovela je do niza incidenata u našim školama”, rekli su iz PZCG-a.

Oni su naveli da, u nedostatku zaštitara, učenici mogu bez problema unijeti oružje u škole, kao i da ne postoji nikakav mehanizam za sprečavanje vršnjačkog nasilja.

Izvor-rtcg

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

MINISTARKA PROSVJETE, NAUKE I INOVACIJA OTVORILA SAVREMENI KABINET U SREDNjOJ STRUČNOJ ŠKOLI

Ministarka prosvjete Anđela Jakšić Stojanović i ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić sa svojim …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.