ponedeljak , 4 decembra 2023
Početna / Vijesti / Društvo / VLADE MILINKOVIĆ PODSJEĆA NA BABU SMUTLJIVICU IZ „GORSKOG VIJENCA“

VLADE MILINKOVIĆ PODSJEĆA NA BABU SMUTLJIVICU IZ „GORSKOG VIJENCA“

Svakome vjerniku koji je pročitao jučerašnje saopštenje našeg sugrađanina Vlada Milinkovića, lokalnog funkcionera jedne od vladajućih stranaka, pale su na um riječi Isusa Hrista: „Čuvajte se kvasa farisejskog!“. Farisej je licemjer, a farisejstvo u hrišćanstvu imenuje licemjerstvo, podlost i prevaru. Umjesto da stane uz svoj narod i pruži otpor nepravdi koja je zadesila svakog pravoslavnog vjernika, Milinković iz „mišije rupe“ nemuštim glasom piše nemušta partijska saopštenja kojim želi da posije zlo sjeme farisejsko među svoje Pljevljake. I što je još gore – to čini u dane Božićnog posta i u susret najradosnijem hrišćanskom prazniku Božiću. U blagdane kad se braća mire i kad svi zajedno treba da se saberemo oko badnjaka i ogrijemo se toplinom i ljubavlju Hristovom.
Blizu dvadeset hiljada pravoslavnih vjernika osam noći zaredom u litijama prolazi mirno ulicama grada Pljevalja, neprestano pozivajući na hrišćansku ljubav i pomirenje i uporno zahtijevajući da se ispravi nepravda koja je učinjena pravoslavnom narodu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Litije prolaze bez ijednog incidenta, bez ijedne ružne riječi, bez bilo čeka što bi nekome moglo zasmetati. Tu našu iskrenu borbu prepoznala su i naša braća i komšije islamske vjeroispovijesti koja nas svaku noć rame uz rame podržavaju, na čemu smo im neizmjerno blagodarni i ponosimo se njihovom podrškom. Zato smatramo da nas je Vlade Milinković svojim saopštenjem sve zajedno povrijedio i pokušao da nas posvađa i podijeli.
Svakome pod kapom nebeskom je jasno da se spornim zakonom žele oteti naše crkve i manastiri i sva imovina Srpske pravoslavne crkve, samo to, izgleda, nije jasno Vladu Milinkoviću koji sve radi po naredbi, opsjednut natprirodnim strahom od bojazni da makar jednom u životu iznese svoje mišljenje i hrabro ga zastupa. Pitamo te, Vlade Milinkoviću,  da li si svjestan činjenice da među tim vjernim narodom koji je ustao protiv nepravde ima na hiljade onih koji su nekada i tebe i tvoju partiju politički podržavali.
Ne može se na dva koca stajati, niti se mogu dvije noge metnuti u jedan opanak! Ne može se biti vjernik, a istovremeno otimati i rušiti crkve! Ne može se istovremeno Gaspodu Bogu našem i đavolu služiti!
Mi se nismo, Vlade Milinkoviću, okupili da nas ti dijeliš na partije, nego smo stali u odbranu Crkve Hristove od vojske satanske kojoj i ti, na naše opšte iznenađenje, pokazuješ da pripadaš. Zato te pozivamo da se pokaješ i vratiš na Hristov put sa koga si skrenuo navlačeći prokletstvo na sebe i na svoj dom.
Pokušao si svojom pisanijom da pametuješ i da učiš naše crkvene velikodostojnike kako treba Crkvu braniti, kao da oni ne zaju kako je to najbolje činiti, nego im treba tvoja pamet da ih prosvijerli i osvijesti. To što si ti juče uradio svojim saopštenjem predstavlja najogoljeniji vid licemjerja i dvoličnosti. Vladike osuđuješ, a njihove ruke celivaš, sveštenike braćom i ocima zoveš, a njih i njihove porodice progoniš, u crkvu ideš, a crkve otimaš, Bogu se moliš, a đavolu služiš.
Neodoljivo nas podsjećaš na onu babu smutljivicu iz „Gorskog vijenca“ koju je skadarski paša poslao među Crnogorce da ih smuti i zavadi. Zato ćemo ti na tvoje saopštenje odgovoriti Njegoševim riječima koje na najbolji način oslikavaju tvoje mudrovanje: „To su bapske priče i mudrosti“.
U IME SABORA VJERNOG NARODA PLJEVALJSKOG KRAJA
ODBOR ZA ODBRANU SVETINJA

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Osjetno zahlađenje, mraz na sjeveru

U Crnoj Gori danas će biti osjetno hladnije, ali bez padavina. Na sjeveru ujutru umjeren …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.