ponedeljak , 27 maja 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Vojimir Dedeić, akademski vajar i slikar: Živm za umjetnost

Vojimir Dedeić, akademski vajar i slikar: Živm za umjetnost

 

Ljubav prema umjetnosti rodila se u najranijem djetinjstvu, još u osnovnoj školi. Stvara inspirisan prirodom a njegovi rani radovi, pogotovo oni klesani u mermeru tokom sedamdesetih, baš kao liveni u bronzi s početka osamdesetih, apstrakscijski su koncipirani. Preko 50 godina živi van Pljevalja, ali se rado vraća svom zavičaju. Nostalgičan je za Pljevlja, pogotovo Moćevac, gdje je doselio sa majkom iz sela Viškova kada je imao četiri mjeseca.Oca nije zapamtio pošto je poginuo u Drugom svjetskom ratu.

Ključan trenutak za Vojimira Dedeića, akademskog vajara, koji mu je odredio umjetnički put bio je polazak u Srednju umjetničku školu u Herceg Novom, koja je iznjedrila čuvene vajare i slikare svjetskog glasa.

– Talenat su mi opredjelili nastavnici u osnovnoj školi u Pljevljima. Rado se sjećam nastavnika Selmanovića, Pojatića i Radojevića. Nakon Srednje umjetničke upisao sam Likovnu akademiju u Beogradu. Na prijemnom ispitu opredjelio sam se za slikarstvo, a uslovno sam upisao vajarstvo., međutim profesori su uočili da imam više talenta za vajarstvo, mada se bavim i slikarstvom.Vajarstvo je zahtjevnije, uslovljeno materijalom i vremenom, a skulptura je cjenjenija.Taj period studiranja mi je najljepši period u životu – kazao je Dedeić.IMG_0481

Radio je 35 godina kao profesor likovnog vaspitanja u Gimnaziji „Žarko Zrenjanin“, školi koja ima dugogodšnju tradiciju od 200 godina. Dao je snažan pečat ukupnom umjetničkom ambijentu i kulturnim vrijednostima grada i ovog dijela Bačke. Tako je, pored ostalog, u svojoj prosvetno-pedagoškoj misiji presudno uticao na prepoznavanje umjetničkih sklonosti kod mnogih svojih đaka i doprinio razvoju njihovog talenta. Omiljen je među učenicima, znao je da ih zainteresuje za čas.

– Rad u školi me ispunjava zadovoljstvom, a pogotovo kada kod njih uočim interesovanje za likovnu umjetnost. Jasno je da nije svako dijete nadareno da bude slikar ili vajar, ali uz osmišljene i zanimljive časove likovnog vaspitanja kod učenika se može pobuditi interesovanje prema umjetnosti i razviti smisao za estetiku. Naravno, prava je radost za profesora ako uoči poseban smisao kod učenika za likovno stvaralaštvo i uspije da razbukta tu darovitost – objasnio je Dedeić. Srećan je i zadovoljan što je do sada 45 njegovih učenika diplomiralo na akademijama likovnih umjetnosti. Šest učenika je, kako je kazao, u jednoj godini položilo prijemni za likovne akedemije. I danas je u kotaktu i rado se druži sa učenicima kojima je predavao.IMG_0482

– Imao sam sreću da radim sa dobrom djecom. Kroz šalu sam učenicima govorio da je crtanje najvažnija stvar u životu jer je čovjek prvo napravio slikovni crtež. Nikada nisam bio strog, niti sam  kasnio na čas. Svake subote držao sam časove dodatne nastave. Bez problema usklađivao sam rad u ateljeu sa radom u školi. Pošto sam ranoranilac ustajao sam prije polaska u školu i radio u ateljeu smještenom u blizini škole – rekao je Dedeić koji je zadovoljan kako su ga Vojvođani prihvatili. Nakon zaposlenja dobio je stan i atelje, a suprugu Zorku je upoznao u Gimnaziji  “Žarko Zrenjanin” gdje je predavala jugoslovensku književnost. Stariji sin Siniša je završio Političke nauke i radi kao novinar, dok je mlađi sin Danilo, diplomirani ekonoimista. Iako je davno otišao iz Pljevalja Dedeić nije promijenio ijekavski govor..Trudio se da ostane dosledan svom govoru, a nikome to nije smetalo ni dok je predavao, a ni danas. Ima mnogo prijatelja u Vrbasu, pored ljudi iz naših krajeva ima prijatelja i Mađara i mnogih drugih sa kojima se svakodnevno druži.IMG_0483

Dedeić je naglasio da ne živi od umjetnosti već za umjetnost.

– Nekada se moglo bolje od umjetnosti živjeti.Ogromna su ulaganje za vajarstvo. Prodam skulupturu da bih mogao materijal da nabavim – kazao je Dedeić.

Trudio sam se da budem originalan

Na pitanje da li je imao uzora u umjetnosti, Dedeić odgovara da se trudio da bude samostalan i originalan.

– Tu sam malo i pogriješio. Sada savjetujem mlađim kolegama da izaberu nekog ko im je blizak i da od njega krenu. Mnogo je lutanja, lakše je krenuti od nečeg što postoji pa ići dalje. Inspirisali su me Modiljani, Sreten Stojanović, Lubarda, Mikelanđelo – kazao je Dedeić. Skulpture radi od skoro svih materijala.

– Deset godina sam izgubio tragajući oko livenog kamena.To je nestabilan materijal koji propada. Mada imam dobru seriju skulptura u tom matrerijalu i poliesteru. U poslednjih deset godina radim u drvetu. Kada sam u Pljevljima radim najviše od ogrevnog drveta. Svako drvo može da bude skulptura. Drvo treba poštovati, to je sjajan materijal za skulpturu. Pljevlja su bogata drvetom, a otići će kroz dimnjake.U Vojvdini radim sklupture od terakote – pečene gline, istakao je Dedeić i dodao da neke skulpture koje za njega imaju posebni vrijednost radi godinama. Stalno se vraća tim skulpturama koje dorađuje, kao što je očev portret koji još nije završio. Moćevac je za Dedeića posebno mjesto u kome nalazi inspiraciju. U ateljeu u Moćevcu skulpture od drveta, poliestera, slike na štafelaju. Kada se umori radeći skulpturu pređe na slikanje, pa mu tako nikada nije monotono. Imao je želju da napravi park skulptura u dvorištu ali zbog nepristupačnog prilaza kući nije u mogućnosti da realizuje ovu ideju.

Simbolične predstave o svijetu po zakonima ljepote i sklada

– Možda ni je u jednoj umjetnosti nije kao u vajarstvu prisutan stalni otpor ćudljivog materijala koji iz amforne mase treba prevesti u smislene i višeznačne oblike  tako da progovore novim jezikom onim ko ga gleda. I nigdje nije tako dramatična vječita čegrst između nemušte materije i živog tvoračkog duha. Onaj ko oblikuje u glini, drvetu, kamenu…ne pravi samo odlivke prijesne stvarnosti već simbolične predstave o svijetu po zakonima ljepote i sklada – naveo je  Đorđo Sladoje povodom “Pjesnička riječ na izvoru Tare” koja je održana 2010. godine u Plužinama na kojoj je Dedeić izlagao.

S. Z.

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Konkurs za ucesnike Inzenjerske skole u Pljevljima

NVO “Korak sa naukom”KSAN poziva sve zainteresivane ucenike da se prijave na konkurs za besplatnu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.