subota , 20 jula 2024
Početna / Vijesti / Društvo / VRANEŠ POSJETIO RADA FUNDUPA U SELU PROŠĆE: POMOĆ OPŠTINE NEĆE IZOSTATI

VRANEŠ POSJETIO RADA FUNDUPA U SELU PROŠĆE: POMOĆ OPŠTINE NEĆE IZOSTATI

Na poziv predsjednika Mjesne zajednice Potkovač, Vasilija Drobnjaka, predsjednik Opštine Pljevlja dr Dario Vraneš posjetio je Rada Fundupa u pljevaljskom selu Prošće. Fundup je prije par dana jedva izbjegao napad medvjeda koji su mu provalili u štalu i usmrtili deset, a povrijedili pet ovaca.

-Obaveza je Države, ali i lokalne uprave je da pomaže svakog stanovnika, bez obzira da li živi u prestonici, glavnom gradu, prigradskom naselju ili selu. Danas sam ovde da ohrabrima ovog čovjeka i da vidim na koji način možemo uputiti pomoć, kazao je predsjednik pljevaljske opštine dr Dario Vraneš uz napomenu da će pljevaljska lokalna uprava pronaći načina da se pomogne Fundupu koji je poslednjih četrnaest godina jedini stanovnik sela.

Prošle sedmice četiri medvjeda su upala u štalu Fundupa. Tom prilikom usmrćeno je deset ovaca, a kada je Fundup pokušao da vidi šta se dešava ispred njega se prvo pojavio jedan medvjed, a potom još tri. Fundup je ispričao da se povukao ispred medvjeda ali da ga isti nisu napali samo zato što je imao džepnu lampu. Kasnije mu je u pomoć pritekao i Obrad Ćeranić iz sela Kosovi, a medvjedi su cijelu noć nastavili da prave buku u neposrednoj blizini sela. Pritom medvjedi su u toku noći usmrtili sve one ovce koje su uspjele da pobjegnu iz štale.

Hvala predsjedniku opštine na posjeti i na obećanjima za pomoć. Ovo je inače prvi put da neki od predsjednika opštine dođe u selo Prošće, kazao je Fundup i objasnio da je 1960. godine u Prošću bilo 60 stanovnika, a da je sada on sam.
Selo Prošće se nalazi u kanjonu Ćehotine, u MZ Potkovač, na nadmorskoj visini od 659 metara. Nekada je bilo poznato po voćarstvu, brojnim izvorima, povoljnoj klimi za povrće i jako plodnom zemljištu.

Izvor-pvsvitanje

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

MINISTARKA PROSVJETE, NAUKE I INOVACIJA OTVORILA SAVREMENI KABINET U SREDNjOJ STRUČNOJ ŠKOLI

Ministarka prosvjete Anđela Jakšić Stojanović i ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić sa svojim …

Jedan komentar

  1. Pustinja postala moje rodno mjesto na zalost.Moj rodjak ostade da se bori sa medvjedima.Koji su zasticeni.Nekada kao sto je rekao bilo nas je.Umrije mu brat mlad ,sestra,roditelji.Ostade na ognjistu sa nadom u bolje sutra.Valjda ce opstina Pljevalja izaci u susret gorstaku.Rekao sam mu vec davno :bez puske ne idi ni u VC.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.