četvrtak , 22 februara 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Vrijeme rekorda ali i pozitivnih primjera i zahvalnosti

Vrijeme rekorda ali i pozitivnih primjera i zahvalnosti

Za prvih 25 dana aprila Služba zaštite i spašavanja Opštine Pljevlja imala je 108 intervencija što je najveći broj intervencija za taj mjesec u istoriji Službe. Uvidom u evidencije Službe, zanimljivo je da je do ovog aprila prosjek intervencija bio 39,2. Poređenja radi, pripadnici Službe zaštite i spašavanja su tokom aprila 2019. godine na intervencija proveli 293 sata, ove godine za prvih 25 dana 1.395 sati a za cijelu 2019. godinu 1.794 sata.

U svim požarima izgorelo je nekoliko objekata na seoskom području dok je na stotine spašeno. Požari izazivaju nesagledive materijalne i ekološke štete a vatrogasci-spasioci se trude da te štete svedu na najmanju moguću mjeru. Gašeni su požari četinarskih i listopadnih šuma, trave i niskog rastinja u Zabrđu (4), Klađu, Ševarima, Krćama (4), Milunićima, Glavici (3), Šumanama, Vrulji (2), Brvenici, Hoćevini (3), Matarugama (7), Kominima (2), Ravnama (2), Šljivanskom (2), Gukama (2), Orlji, Otilovićima (2), Varinama, Ljutićima (6), Potkovaču (3), Zekavicama (2), Gotovuši, Bogiševcu (3), Korijenu, Trlici (2), Đulinoj guki, Golubinji (2), Vodicama, Boljanićima (2), Bukovici (3),  Mijakovićima, Crljenicama, Bobovu (2), Vrbici, Meljaku, Ljući, Crnoborima (2), Boščinovićima, Kosanici (3), Jasenu, Pušonjskom dolu (4), Bušnjama, Borovici, Mrzovićima, Beljkovićima, Borovcu, Vrbi, Šljukama, Šulima.

poyar naslovna

Brojni su pozitivni prijemjeri odnosa naših sugrađana prema vatrogascima-spasiocima. Rizikujući da nam mnogi od njih zamjere pomenućemo primjer Luke Pejovića, vlasnika pekare „Padrino“ koji je kompletan sastav Službe častio osvježavajućim napicima i toplim sendvičima iz svoje pekare dok je više puta dopremao peciva kada ih zbog zabrana rada prodavnica nije bilo moguće obezbjediti. Pored Pejovića, izdvajamo i primjer vlasnika apoteke „Prima S“ Fadila Tabakovića koji je vatrogascima-spasiocima donirao zaštitne maske.

pozar 2

poyar 3

poyar 4

poyar 5

Od vatrogasaca-spasilaca zahvalnost avio-helikopterskoj jedinici Direktorata za vanredne situacije MUP-a, helikopterskoj eskadrili Vojske Crne Gore koje su im više dana i sa nekoliko desetina naleta na nekoliko lokacija pomagali u obuzdavanju požara na nepristupačnim terenima. Zahvalnost i Pripadnicima Druge pješadijske čete Vojske Crne Gore koji su dananoćno vršili dopremu vode na požarišta.

poyar 6

poyar 7

poyar 8

poyar 9

poyar 10

Primjer zahvalnosti vatrogascima-spasiocima najslikovitije je opisao riječima naš Pljevljak Sreten Ćuzović koji živi i radi u Kragujevcu u dopisu upućenom predsjedniku Opštine Pljevlja i komandiru Vatrogasne službe

Želim da Vam se zahvalim na profesionalnosti, požrtvovanosti i uspješnoj intervenciji na gašenju požara: 8.04.2020. godine u Otilovićima, na rejonu Pejovo brdo, gajevi, od porodične kuće Sretena Ćuzovića, zaseoka Poljana: kuće Draga Irića ka zaseoku Lukavice (Kijanovića Brdo), koji je zahvatio sitno rastinje, prijeteći da se zahvati i dio borove i hrastove šume i proširi se na stambene objekte.

Sve pohvale za brzo reagovanje operativnog Centra od momenta dojave o požaru, do izlaska na teren, i to, u vrijeme kada je na području opštine Pljevlja požar zahvatio više sela: šuma, pašnjaka, objekata…

Dodatu vrednost ovoj akciji daje i činjenica da potpisnik ove zahvalnosti (Vaš zemljak), živi van rodnog kraja, a u Otilovićima posjeduje porodičnu-roditeljsku kuću i imanje koju koristi, kad god za to ima vremena, nemajući u blizini rodbinu (bliže srodnike), kao “vezu” s nadležnom službom i pojedincima, kako se to danas odomaćilo kao “građanska prepoznatljivost” – imaš li vezu? Završićeš planirani posao!

Evo, dokaza da i ja koji sam po rođenu Otilovčanin, Pljevljak, koji živi i radi u Republici Srbiji, može da bude bezbrižan da će njegova imovina biti sačuvana, kao da je i fizički prisutan u Otilovićima-kući, kada se dešavaju ovakve nepogode.

Na kraju, ali ne i po važnosti, ne mogu a da ne pomenem neke ( nisam uspio da saznam njihova imena, osim jednog), od tih vrijednih-požrtvovanih vatrogasaca, Cvijovića Mlađu ( nisam siguran za ime).

Komandiru g. Čaviću, kojeg sam upoznao iz medija-TV prenosa iz kanjona i litica upućujem riječi podrške-ohrabrenja-zahvalnosti, a g. Igoru Goluboviću, predsjedniku Opštine Pljevlja čestitku na uspješnoj “borbi” vatrogasaca i pratećih službi u savladavanju vatrene stihije.

U prošlom osvrtu a vezano za požare koji su bili aktivni tokom marta licima koja izazivaju požare smo „zahvalili“ pa smo ih trudeći se da budemo učtivi nazvali piromanima dok ćemo ih ovog puta nazvati bolesnim psihopatama kojima treba da  se bave nadležne institucije a sve za opšte dobro zajednice u kojoj živimo.

 

Izvor PV Informer

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Prosvjetari štrajkuju dok se ne potpiše sporazum

Prosvjetni radnici u Crnoj Gori i danas će štrajkovati. Iako je na sinoćnjem sastanku s …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.