ponedeljak , novembar 29 2021
Početna / Vijesti / Politika / Vuksanović: Srpske organizacije i pojedinci diskriminisani u raspodjeli sredstava namijenjenih za očuvanje identiteta

Vuksanović: Srpske organizacije i pojedinci diskriminisani u raspodjeli sredstava namijenjenih za očuvanje identiteta

Odbor za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore održao je 60. sjednicu, na kojoj se, između ostalog, raspravljalo o izvještaju o radu Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava.

Sjednici Odbora u ime Srpskog nacionalnog savjeta prisustvovao je predsjednik dr Momčilo Vuksanović, koji je uložio brojne primjedbe na rad ovog državnog organa, istakavši da su već tri godine srpske organizacije i pojedinci diskriminisani u procesu raspodjele sredstava namijenih za očuvanje nacionalnog, kulturnog, jezičkog i vjerskog identiteta.

Pored članova Odbora, sjednici su prisustvovali predstavnici Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Ministarstva za ljudska i manjinska prava, Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, predstavnici nacionalnih savjeta i nevladinog sektora.

Predsjednik Srpskog nacionalno savjeta je u obraćanju naglasio da su fondacije koje finansiraju projekte organizacija i pojedinca za očuvanje nacionalnog identiteta, kao što su Fond za zaštitu ostvarivanje manjinskih prava, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i Centar za kulturu manjina, u poslednje tri godine, u raspodjelama potpuno eliminisale srpske organizacije i pojedince.

„U raspodjelama ovih organa podijeljeno je više od pet miliona evra, a srpskim organizacijama je pripalo manje od jedan posto tih sredstava, iako čini više od 60 posto populacije koja koriste te fondacije“, kazao je Vuksanović.

Vuksanović je naglasio da skupštinski Odbor podržava rad i izvještaje ovih organa, što je, kako je rekao, neprijateljski odnos prema srpskoj nacionalnoj zajednici, koji se potvrđuje i u svim drugim segmentima života i rada.

Na sjednici Odbora posebno je bilo riječi o poslednjoj raspodjeli Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, gdje je nacionalnim organizacijama podijeljeno više o 1.100.000 evra, dok je od tog iznosa prepoznatljivim srpskim organizacijama pripalo svega 4.400 evra.

Predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta je naglasio da su posebno diskriminisani srpski mediji – Srpska televizija, Srpski radio, časopis „Srpske novine“, portal „Srpske novine“ i Književna zadruga, čiji rad aktuelna vlast želi po svaku cijenu da zaustavi iz razloga što se približavaju lokalni i parlamentarni izbori i popis stanovništva, a naročito u uslovima kada su svi ostali  mediji u Crnoj Gori potpuno zatvoreni za probleme srpskog naroda.

„Prema pripadnicima srpskog naroda pokazuje se diskriminacija u svim sferama života i rada što pokazuje i zvanično istraživanje državnih organa o zastupljenosti građana srpske nacionalnosti u državnim institucijama. Ovakavim odnosom državnih organa Crne Gore prema srpskim organizacijama i pojedincima koji se bave očuvanjem identiteta, potpuno bi se zaustavile njihove aktivnosti da nije bilo pomoći Vlade Republike Srbije, koja je shvatila u kakvoj se poziciji nalaze njihovi sunarodnici“, istakao je Vuksanović.

Vuksanović je prisutnima predočio i tabelu o procentualnoj zastupljenosti srpskog naroda u državnim organima, koja predstavlja zvanično istraživanje državnih institucija Crne Gore.

Tabela broja i procenta zaposlenih građana srpske nacionalnosti u najznačajnijim crnogorskim institucijama po poslednjem državnom istraživanju

Državne institucije Crne Gore Ukupno zaposlenih Broj Srba Procenat zastupljenosti Srba
Služba predsjednika države 15 0 0,00 %
Zaštitinik ljudskih prava i sloboda 18 0 0,00 %
Uprava za kadrove 34 0 0,00 %
Državna revizorska institucija 44 3 6,81 %
Generalni sekretarijat Vlade 106 0 0,00 %
Sekretarijat za zakonodavstvo Vlade 21 0 0,00 %
Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije 2825 149 5,27 %
Ministarstvo prosvjete 54 4 7,40 %
Ministarstvo pravde 19 0 0,00 %
Ministarstvo rada i socijalnog staranja 76 0 0,00 %
Ministarstvo nauke 19 0 0,00 %
Ministarstvo kulture 34 1 2,94 %
Ministarstvo saobraćaja 18 1 5,55 %
Ministarstvo odbrane 184 14 7,60 %
Ministarstvo vanjskih poslova 63 1 1,58 %
Ministarstvo za ljudska i manjinska prava 15 1 6,66 %
Ministarstvo zdravlja 42 1 2,38 %
Ministarstvo ekonomije 89 4 4,49 %
Ministarstvo finansija 125 10 8,00 %
Ustavni sud 32 1 3,12 %
Vrhovni sud 46 0 0,00 %
Upravni sud 21 0 0,00 %
Apelacioni sud 27 0 0,00 %
Privredni sud 39 1 2,56 %
Vijeće za prekršaje 22 0 0,00 %

On je naglasio da je očigledno da čitavim procesom diskriminacije srpskog naroda u Crnoj Gori rukovodi aktuelna vlast koja preko svojih poslušnika, predstavnika manjinskih naroda i svojih partijskih članova, onemogućava postizanje ravnopravnosti i obezbeđivanje jednakih i stečenih prava srpskom narodu u Crnoj Gori.

Vuksanović je naglasio da se Srpski nacionalni savjet već više puta u proteklim godinama obraćao Zaštitniku ljudskih prava i sloboda, koji je konstatovao nezakonitosti i neprincipijelnosti u odnosima prema problemima koji su isticani, ali uprkos tome nijedno mišljenje ili preporuka Zaštitnika nije uvažena od strane državnih institucija.

Bez i jedne riječi obrazloženja od strane predstavnika skupštinskog Odbora – zašto je takav odnos prema srpskim organizacijama i pojedincima, predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta je demonstrativno napustio sjednicu, uz konstatciju da odgovorne ljude skupštinskog Odbora, Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava i Ministarstva za ljudsa i manjinska prava doživljava kao neprijatelje srpskog naroda.

U Podgorici, 17. juna 2020. godine

Informativna služba

                                                                                          Srpskog nacionalnog savjeta

                                                                                                           Crne Gore

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

DPS

DPS Pljevlja: Svaki incident mora da bude procesuiran, a počinilac kažnjen.

Opštinski odbor DPS poručuje da su Pljevlja bila i ostaće grad tolerancije i međusobnog uvažavanja. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *