nedelja , 21 aprila 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Za četiri godine dva puta se radi sporna raskrsnica kod autobuske stanice

Za četiri godine dva puta se radi sporna raskrsnica kod autobuske stanice

Praksa kopanja I dorađivanja jednom urađenog posla u Pljevljima ne posustaje. Najnoviji primjer je tender za izgradnju kružnog toka kod autobuske stanice, čija je procenjena vrijednost radova 145.000 evra sa PDV. Raskrsnica kod autobuske stanice je urađena tokom rekonstrukcije Ulice Treće sandžačke koja je koštala oko 900.000 evra, od sredine 2015. do kraja 2017. godine. Niko do danas nije odgovarao za tehničko rješenje koje opština ponovo namjerava da prepravlja u kružni tok. U praksi nije bilo jasno koji je ispravan način za korišćenje raskrsnice. Jer je tehničko rješenje dovodilo u zabunu vozače zbog čega je opština Pljevlja raspisala tender za izgradnju odnosno rekonstrukciju postojećeg “kružnog toka” sporne raskrsnicu kod autobuske stanice.

U cilju prevazilaženja problema koji je ranije nastao izvođenjem netipičnog fizičkog ostrva na spoju ulica III Sandžačke, Miloša Tošića, Velimira Jakića, Prijepoljske i Miloša Kneževića, Opština Pljevlja će po okončanju tenderske procedure, nakon 27. Decembra,  ući u rekonstrukciju ove klasične raskrsnice u kružni tok, koji bi povećao nivo funkcionalnosti i bezbjednosti u saobraćaju.  navode iz opštine Pljevlja.

„Navedena, nepraktično izvedena raskrsnica, djelovala je zbunjujuće za učesnike u saobraćaju zbog loše oblikovanih ivica i neadekvatno postavljenog fizičkog ostrva, a očekuje se da će, na zadovoljstvo svih učesnika u saobraćaju, uskoro biti adekvatnije riješena“, obećavaju iz Lokalne samouprave.

Pl
Planirani kružni tok

Prije skoro 40 godina u Pljevlja su, pred dolazak tadašnjeg italijanskog predsjednika Sandra Pertinija 1982. godine postavljeni semafori na nekoliko raskrsnica. Nebrigom tadašnje lokalne vlasti semafori su se ugašeni veoma brzo a njihovih ostatak je bilo do prije neku godinu.

Oni su 1982. godine postavljeni u okviru akcije uljepšavanja grada, pred dolazak tadašnjeg italijanskog predsjednika Sandra Pertinija. Godinu kasnije, nebrigom tadašnje lokalne vlasti, semafori su se ugasili, a posljednji ostaci sa ulica uklonjeni su prije nekoliko godina. Predsjednik NVO “Breznica” Milorad Mitrović tvrdi da u Pljevljima još uvijek ima ulica koje nemaju nikakvu signalizaciju, ni horizontalnu, ni vertikalnu i podsjeća da nijedna raskrsnica nema ni kružni tok, što je čest slučaj u mnogim gradovima, a prema mnogima i uspješniji oblik regulacije saobraćaja na raskrsnicama.

Sporna raskrsnica kod autobusk
Sporna raskrsnica kod autobuske

”Primjer besmislenosti je raskrsnica kod autobuske stanice koja sada treba ponovo da se radi. Niko ne odgovara što su samo prije nekoliko godina utrošeno najmanje stotinu hiljada eura za rekonstrukciju te raskrsnice, a vidjeli smo na šta ona liči. Neshvatljivo je i da smo imali semafore i kvalitetno iscrtanu horizontalnu signalizaciju kada je automobila bilo znatno manje a danas toga nemamo. Svaka raskrsnica je u katastrofalnom stanju i pravo je čudo da nema više udesa. Bez obzira koliko koštala njegova realizacija, postavljanje semafora ili izgradnja kružnih tokova na najprometnijim raskrsnicama za opštinu treba da bude jedan od prioriteta”, rekao je Mitrović.

Prije par godina policija je podnijela inicijativu Opštini za postavljanje semafora na nekim raskrsnicama u gradu i da uže gradsko jezgro pokrije video nadzorom a “Vijestima” su kazali da komplet semafora za jednu raskrsnicu košta pedesetak hiljada eura.

U policiji tvrde da su semafori potrebni Pljevljima, a da su posebno problematične raskrsnice u naselju Varoš na izlasku iz grada prema Prijepolju i raskrsnica kod zgrade Crvenog krsta, kod Opštine, na Jaliji koje su slabo pregledne. Rrakrsnicu na ulazu u Pljevlja iz pravca Prijepolja na Varoši svakodneno prelazi veliki broj djece iz naselja Potrlica koja odlaze u školu. Postavljanjem semafora mnogo bolje bi se regulisao saobraćaj na ovoj raskrsnici.

Opština Pljevlja planirala je da izdvoji 56.000 evra za izradu dva projekta iz oblasti saobraćajne infrastrukture,  dokumentaciju sa revizijom i projekat regulacije saobraćaja na području grada Pljevalja, koji će dati odgovore na pitanjje postavljanja svjetlosne signalizacije, izmjene režima saobraćajnih tokova I kapacitet saobraćajne infrastrukture. Za obnavljanje horizontalne i vertikalne signalizacije na gradskim saobraćajnicama planiraju 50.000 evra I za nabavku usporivača brzine i elektronskih čitača brzine 30.000 evra.

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

ELEKTROPRIVREDA DOBILA NOVI ROK DA RIJEŠI PROBLEM PRAŠINE

Mještani pljevaljskog naselja Komini i danas su se okupili na protestnom skupu kako bi upozorili …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.