četvrtak , 30 novembra 2023
Početna / Vijesti / Društvo / Za četiri godine kriminalci iz Crne Gore uključeni u šverc 30 tona kokaina

Za četiri godine kriminalci iz Crne Gore uključeni u šverc 30 tona kokaina

Crnogorske vlasti su ukazale da su između 2017. godine  i 2021. godine policijske agencije zaplijenile preko 30 tona kokaina širom svijeta u slučajevima kada su kriminalci iz Crne Gore bili uključeni, navedeno je u novom izvještaju Kancelarije Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal (UNODC). U pitanju je globalni izvještaj o švercu kokaina za 2023. godinu, gdje se posebno analiziraju međunarodne veze kriminalnih grupa.

Ilustracija Ilustracija (Foto: Pixabay )

Izvještaj je objavljen na zvaničnom sajtu Kancelarije UN za drogu i kriminal.

Crnogorska luka Bar je, kako se ističe, aktivna tranzitna tačka za balkanske kriminalne grupe kada je u pitanju šverc narkotika, često iz Južne Amerike. 

„Državljani Crne Gore se već neko vrijeme često pojavljuju u otkrivenim slučajevi šverca kokaina, posebno kao mornari na prekookeanskim brodovima“, konstatovano je u izvještaju, uz napomenu da postaju i sve važniji igrači. 

„Na primjer, u junu 2019. vlasti u luci Filadelfija, Sjedinjene Države, zaplijenile su izuzetnu količinu od 20 tona kokaina sa kontejnerskog broda na putu za luku Roterdam u Holandiji, a uhapsile su i nekoliko crnogorskih pripadnika posade“, navedeno je u izvještaju. 

Crnogorske vlasti su, napominje se, ukazale da su između 2017. godine i 2021. godine policijske agencije zaplijenile preko 30 tona kokaina širom svijeta u slučajevima gdje su kriminalci iz Crne Gore bili uključeni.

„Dok su pojedinci uključeni u nekoliko ovih slučajeva možda bili operativci nižeg nivoa, crnogorske vlasti su identifikovale, što se može vidjeti u otvorenim izvorima, Škaljarski i Kavački klan kao moćne i organizovane kriminalne grupe visokog rizika u zemlji. Štaviše, prema izvorima medija, crnogorski državljanin koji boravi u Austriji navodno zauzima vodeće mjesto u šemi šverca narkotika sa dva hrvatska saradnika. Osumnjičen je od agencija za sprovođenje zakona da ima veze sa velikim pošiljkama kokaina koje su otkrivene u Kolumbiji i Italiji“, naglašeno je u ovom izvještaju Kancelarije UN za drogu i kriminal. 

Navodi se i da su pošiljke banana, obično iz Ekvadora, poslužile katkad za prebacivanje i prikrivanje kokaina koji stiže u balkanske luke.

UNODC ukazuje i da u balkanskim lukama, velike pošiljke kokaina iz Južne Amerike organizuju balkanske kriminalne grupe, posebno albanski i državljani Srbije ili Crne Gore, koji obezbjeđuju nabavku i transport do mjesta u Grčkoj, Bugarskoj, Rumuniji i Ukrajini“, piše u izvještaju.

Posebno je upozoreno da su crnogorski šverceri hapšeni blizu obala Australije i Zapadne Afrike, što ukazuje na nove trendove. 

Izvor-rtcg

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Kod Šavnika uhapšen Pljevljak zbog droge

Službenici Sektora za borbu protiv kriminala – Odsjeka za borbu protiv droga su zajedno sa …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.