nedelja , 21 aprila 2024
Početna / Vijesti / Politika / Za izgradnju sinagoge 200.000 iz budžetske rezerve

Za izgradnju sinagoge 200.000 iz budžetske rezerve

U predlogu za finansiranje projekta izgradnje sinagoge, koji se juče našao na sjednici Vlade, navodi se da se izvršnoj vlasti 18. marta obratila Jevrejska zajednica u Crnoj Gori zahtjevom za prenos sredstava u skladu sa zaključkom Skupštine od 28. decembra prošle godine.

– Sredstva tekuće budžetske rezerve u iznosu od 200.000 eura koristiće se za izgradnju sinagoge u Podgorici na lokaciji Radosava Burića… u zahvatu DUP-a „Pobrežje Zona G“, a u skladu sa urbanističko-tehničkim uslovima (UZU) izdatim 20. marta 2017. godine od strane Sekretarijata za planiranje, uređenje prostora i životnu sredinu Glavnog grada – citirano je u predlogu koji je objavila Vlada.

Navodi se da je Jevrejska zajednica urbanističku parcelu dobila od Glavnog grada. U vladinom dokumentu navodi se da je predmetno davanje iz tekuće budžetske rezerve moguće realizovati putem primjene pravila dodjele pomoći male vrijednosti. U obrazloženju se navodi da su, shodno uredbi Komisije EU, propisna pravila za dodjelu pomoći male vrijednosti, koja, između ostalih, propisuju da prije dodjele de minimis pomoći davalac pomoći mora od korisnika dobiti izjavu o drugim pomoćima male vrijednosti koje je preduzetnik primio tokom tekuće i prethodne dvije fiskalne godine, kako bi se utvrdilo da nova pomoć male vrijednosti neće preći gornju granicu za pomoći male vrijednosti. Zbog toga je, kako se navodi, JZCG u obavezi da u što kraćem roku dostavi obrazac o drugim pomoćima male vrijednosti.

Plan o izgradnji sinagoge u Podgorici aktuelan je preko deceniju, odnosno najmanje toliko vremena to je bilo tema razgovora crnogorskih zvaničnika i JZCG. Početkom marta ove godine Jevrejska zajednica je predala idejno rješenje za izgradnju prve sinagoge u Crnoj Gori.

– Izgradnja sinagoge u Glavnom gradu predstavlja važan korak ka očuvanju kulturnog identiteta i vjerske tolerancije u našem društvu. Ova sinagoga ne samo da će pružiti vjerski dom jevrejskoj zajednici, već će služiti i kao simbol inkluzivnosti i raznolikosti našeg grada. Izgradnja sinagoge je značajan iskorak ka stvaranju otvorenog društva u kojem se cijeni i poštuje raznolikost – saopšteno je ranije iz JZCG.

Izvor: Dan

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Čestitka za Ramazanski Bajram

Dragi gradjani, pripadnici islamske vjere, Upućujemo vam najiskrenije čestitke povodom velikog praznika ramazanskog Bajrama.Praznik koji …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.