četvrtak , 29 februara 2024
Početna / Vijesti / Ekonomija / Za pola godine na uvoz hrane Crna Gora potrošila skoro 280 miliona evra

Za pola godine na uvoz hrane Crna Gora potrošila skoro 280 miliona evra

Preliminarni podaci Monstata o ukupnoj spoljnotrgovinskoj robnoj razmjeni u prvih šest mjeseci pokazuju da je u crnogorskom izvozu i dalje dominantno učešće električne energije i aluminijuma. Sa druge strane u prvoj polovini godine najviše smo trošili na uvoz hrane, nafte, automobila i električne energije.

Spoljnotrgovinska robna razmjena u prvoj polovini godine iznosila je gotovo dvije milijarde eura, što je 54,4 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Iz Monstata je saopšteno da je izvezena roba vredna 382,7 miliona evra, što je za 89 odsto više u odnosu na uporedni period. Uvoz je bio veći od 48 odsto i iznosio je 1,6 milijardi evra. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 23,8 odsto i veća je u odnosu na isti period prethodne godine kada je iznosila 18,6 odsto.

Za ekonomskog analitičara Mirzu Muleškovića ovakav bilans u prvih šest meseci je očekivan.

“Iako je drastično povećana vrijednost ukupne spoljnotrgovinske robne razmjene za prvih šest mjeseci, jasno je da je ovo u najvećoj mjeri posljedica drastičnog rasta svih cijena kako u Crnoj Gori tako i na međunarodnom nivou. Samim tim, apsolutne vrednosti ovih posmatranih indikatora su zabilježile drastičan rast. Jasno je da je, shodno inflatornom pritisku, došlo do naglog rasta svih cijena i apsolutnih vrijednosti svih proizvoda”, kazao je Mulešković Pobjeda i dodao da je teško shodno ovim podacima i komentarisati da je došlo do stvarnog rasta izvoza crnogorskih proizvoda ili je ovaj rast posljedica isključivo rasta cijena.

U strukturi izvoza, prema standardnoj međunarodnoj trgovinskoj klasifikaciji, najviše su zastupljena mineralna goriva i maziva (sektor 3), u iznosu od 128,6 miliona evra, koje čine električna energija sa 118,4 miliona evra i ostalo. Vrednost izvedene električne energije je u prvoj polovini godine uvećana čak 165 posto u odnosu na isti period lani.

To je prvenstveno posledica gašenja primarne proizvodnje u KAP-u i drastičnog skoka cene električne energije na međunarodnim tržištima u odnosu na prvih šest meseci prošle godine.

Pored električne energije u izvozu dominiraju obojeni metali, odnosno aluminijum sa izvozom u vrednosti od 104 miliona evra. To je povećanje za čak 198,3 odsto u odnosu na prvih šest meseci.
„Već godinama unazad vidljivo je da u strukturi izvoza imamo dominantan izvoz energije i aluminijuma što i jesu proizvodi po kojima je Crna Gora prepoznata u ovim bilansima. Ipak, moramo reći da nam ti podaci i dalje govore da nijesmo mnogo uradili po pitanju razvoja ostalih sektora gde Crna Gora može imati konkurentsku prednost i gde može biti prepoznatljiva kao značajan izvoznik. Crna Gora, ukoliko sprovede kvalitetne mjere razvoja i stimulacije ekonomije, može ojačati svoju poziciju u dijelu izvoza hrane i svih proizvoda koji se odnose na hranu (meso, mlijeko itd.)“, istakao je Mulešković.

On smatra da se takođe kao jedan od perspektivnih sektora u Crnoj Gori mogu posmatrati proizvodi od drveta, ali su za to, kako kaže, neophodna dodatna ulaganja u proizvodni proces kako ne bi bili izvoznici sirovina već poluproizvoda i gotovih proizvoda, i na taj način povećali. stvarnu vrijednost sirovina, kojima je Crna Gora bogata.

Izvoz mineralnih ruda, gdje dominira ruda boksit, je u prvoj polovini godine iznosio 26,7 miliona eura i smanjen je 4,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

U prvih šest meseci Crna Gora je izvezla hranu u vrednosti od 13,67 miliona evra, što je 22,4 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Izvoz mesa iznosio je 10,2 miliona evra i povećan je 42,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Izvoz povrća i voća bio je vredan svega 1,26 miliona evra i za 33,5 odsto je manji nego lani u istom periodu.

„Pad izvoza povrća za više od 30 odsto, pri ovako velikom rastu, predstavlja zabrinjavajući podatak“, ocenjuje Mulešković.

U strukturi uvoza prema SMTK-u najviše su zastupljene mašine i transportni uređaji (sektor 7) u iznosu od 329,8 miliona evra (drumska vozila – 100,1 miliona evra, električne mašine, aparati i uređaji – 58,9 miliona evra i ostalo ).

Vrednost uvezenih drumskih vozila u prvoj polovini godine iznosi 44,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

U prvih šest meseci uvoz nafte i njenih derivata bio je vrijedan 169,7 miliona eura i čak je za 146,7 posto veći u odnosu na isti period lani, što je u najvećem dijelu posljedica velikog skoka cijena goriva na svjetskim tržištima.

Vrijednost uvezene električne energije bila je 61,37 miliona eura i čak 43,62 miliona eura, odnosno 245,78 posto, veća je nego u prvih šest mjeseci prošle godine.

Ovo je, pored enormnog rasta cene energije na svetskim berzama, posledica loših hidroloških prilika, odnosno manjih padavina. U prvoj polovini godine smo uvezli hranu u vrednosti od 277,7 miliona evra, što je 34,5 odsto više nego lani u istom periodu.

Uvoz mesa je bio vrijedan 56,7 miliona eura i povećan je 39 odsto, dok je uvoz povrća i voća iznosio 41,29 miliona eura i veći je 22,7 odsto nego u prvih šest mjeseci prošle godine.
Uvoz žitarica i proizvoda od žitarica iznosio je 44,35 miliona evra i 47,1 odsto veći nego u prvih šest meseci prošle godine. To je prvenstveno posledica ratnih dešavanja u Ukrajini, što je dovelo do drastičnog poskupljenja cena žitarica na svetskim berzama.

U prvih šest meseci samo smo na uvoz kafea, čaja, kakaoa i začina utrošili 22,45 miliona, što je 37,9 odsto više nego u prvoj polovini prošle godine.

„Imajući u vidu globalne poremećaje, jasno je da je došlo do povećanog uvoza hrane zbog stabilizacije tržišta i da je dodatna vrednost uvoza uvećana inflatornim poremećajima“, rekao je Mulešković.

On dodaje da i najnoviji podaci Monstata pokazuju da je jasno da se i ovim podacima pokazuje da je Crna Gora još uvek dominantno uvozno zavisna zemlja i da se ta zavisnost u najvećoj meri ogleda upravo u delu uvoza/izvoza hrane.

„Ipak moramo reći da u strukturi apsolutnih vrednosti izvoza postoje pozitivni primeri proizvoda gde je Crna Gora zabilježila značajan rast. Tako je izvoz živih životinja u odnosu na uporedni period prošle godine porastao za preko 180 posto, a izvoz mliječnih proizvoda i jaja za preko 70 odsto“, rekao je Mulešković.

Sa druge strane, kako kaže, zabrinjava činjenica da skoro i nemamo izvoz ribe i prerađevina ribe dok u strukturi uvoza bilježimo rast ove komponente za preko 50 odsto.

„Ovo nam sve jasno govori da Crna Gora i dalje ne koristi svoje kapacitete na najbolji način, da se balansira razlika između uvoza i izvoza i da se podiže proizvođački kapacitet kako bi se ovaj bilans smanjio. Jasno je da je ovo jasan znak za donosioce odluke da planiraju snažniju politiku podrške proizvođačima iz ovih sektora kako bi se u narednom periodu Crna Gora više snabdijevala od svojih proizvoda. Ovde se prvenstveno misli na podršku poljoprivrednim proizvođačima, mljekarskoj industriji ili onima koji žele da ulažu i razvijaju prerađivačku industriju u Crnoj Gori, koja dalje nije na zadovoljavajućem nivou“, naveo je Mulešković.

Izvoz duvana opao za 96,3 odsto

Mulešković je istakao kao zanimljiv podatak da je izvoz duvana u prvih šest meseci opao za 96,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

U tom periodu vrijednost izvezenog duvana iznosila je samo zanemarljivih 169 hiljada eura, dok je sa druge strane u prvoj polovini godine uvoz duvana i proizvoda od duvana uvećan na 12,68 miliona eura, što je čak 46,9 odsto više nego u istom periodu prošle godine. godine.
Za uvoz ljekova i medicinskih proizvoda 75,9 miliona evra

U strukturi uvoza značajno mesto zauzimaju i medicinski i farmaceutski proizvodi, pa je tako u prvih šest meseci Crna Gora na uvoz ovih proizvoda potrošila 75,9 miliona evra, što je 13,6 odsto više nego lani u istom periodu.

Zanimljivo je da nas je samo uvoz eteričnih ulja, parfemskih i toaletnih preparata u prvoj polovini godine koštao 31,39 miliona evra, što je 32,3 odsto više nego u uporednom periodu.

U prvih šest meseci smo na uvoz odeće utrošili 45,4 miliona, dok je uvoz obuće koštao 18,1 miliona evra.
Izvor-CdM

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Od ponoći skuplji i benzin i eurodizel

Od sjutra će u Crnoj Gori biti skuplje obje vrste benzina i eurodizel, saopšteno je …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.