četvrtak , 29 februara 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Za pola vijeka prepolovljen broj stanovnika Pljevalja

Za pola vijeka prepolovljen broj stanovnika Pljevalja

Do 10. avgusta ove godine rođeno je svega 100 beba, pa će sudeći prema tim parametrima broj rođenih ove godine najvjerovatnije biti manji nego lani.

Prema podacima Monstata iz prethodnih godina, na području Pljevalja ima oko 26 hiljada stanovnika što znači da je broj stanovnika, u odnosu na 2011. godinu smanjen za više od četiri hiljade. U poređenju sa 1971. godinom, kada je pljevaljska opština imala 46 hiljada, broj stanovnika manji je za preko 20.000. Primjera radi, Opština Pljevlja danas ima manje stanovnika nego 1921. godine kada ih je bilo 27 hiljada. A sudeći prema relevantnim podacima, Pljevlja će i ove godine biti na prvom mjestu po negativnom priraštaju. Tokom prošle godine rođene su 174 bebe, dok su sa druge strane preminula 452 građanina, odnosno 278 stanovnika više nego što ih je rođeno. Do 10. avgusta ove godine rođeno je svega 100 beba, pa će najvjerovatnije po tim parametrima broj rođenih ove godine biti manji nego lani.

U istom periodu lani na gradskom groblju Ravni sahranjeno je 128 Pljevljaka.

Do današnjeg dana na gradskom groblju obavljene su 83 sahrane – kazao je izvršni direktor preduzeća „Komunalne usluge“ Radivoje Bujišić, pojašnjavaju ći da je bilo više korišćenja kapele, jer određeni broj porodica koristi kapelu za saučešća, a sahrana se obavlja na nekom od seoskih groblja.

Tokom prošle godine registrovano je 240 slučajeva korišćenja kapele – kazao je Bujišić.

Da je u Pljevljima sve manje stanovnika, svjedoči i podatak Zavoda za zapošljavanje, gdje poslodavci sve teže mogu naći radnika. Iz Zavoda navode da je broj nezaposlenih lica u poslednjim mjesecima opao, usled sezonskih i redovnih zapošljavanja, ali da je veliki problem starosna struktura nezaposlenih.

– Poslednjih dana broj nezaposlenih se kreće od 2.150 do 2.160 lica. Broj nezaposlenih je smanjen iz više razloga, a najveći problem je ipak starosna struktura nezaposlenih, jer je prosjek godina sve veći. Nezaposlena lica su sve starija i teže ih je zaposliti – rečeno nam iz pljevaljskog Zavoda za zapošljavanje.

U ovoj ustanovi objašnjavaju da je jako malo svršenih srednjoškolaca koji su se prijavili na evidenciju za nezaposlena lica.

Imamo mali broj svršenih srednjoškolaca koji su se prijavili na evidenciju za nezaposlena lica. Očigledno je da je većina upisala neki od fakulteta i da će studirati. Posebno se slabo prijavljuju svršeni gimnazijalci – tvrde iz pljevaljskog Zavoda.

U junu je četvrti i treći razred u Srednjoj stručnoj školi završilo 260 učenika, a u Gimnaziji „Tanasije Pejatović“ svega njih 79. Da veliki broj svršenih srednjoškolaca upisuje fakultet sasvim je jasno, a posebno svršeni gimnazjalac, jer je od 79 prošlogodišnjih maturanata, čak njih 35 dobilo Diplomu „Luča“.

Mladi odlaze, starih sve više

Većina mladih ljudi koji upišu fakultet bez obzira da li studije privedu kraju ili ne, ne vraća se u Pljevlja. Prema podacima Monstata, iz Pljevalja su se prošle godine odselila 262 stanovnika a doselilo 105.

I pored zapošljavanja u proteklom periodu, stanovništvo grada na Breznici sve više odlazi, a najveći je problem što u većini slučajeva mladi odlaze, tako da je teško očekivati da će natalitet porasti i da će se negativni priraštaj smanjiti.

Izvor-dan

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Ministar Mujović posjetio Rudnik uglja nakon tragične pogibije radnika

Ministar enegetike i rudarstva Saša Mujović, državni sekretari ministarstva Loran Mohamad i Vesna Brajović, obišli …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.