sreda , 24 jula 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Za redovne platiše sa većom potrošnjom računi veći za 13 odsto

Za redovne platiše sa većom potrošnjom računi veći za 13 odsto

Početkom ovog mjeseca Odbor direktora Elektroprivrede (EPCG) je odlučio da dosadašnjim redovnim platišama koji su bili članovi ,,Zlatnog tima“, a čija će potrošnja biti veća od 500 kilovata po satu ( KWh), ukine popust od 13 odsto na računima za utrošenu električnu energiju.
Iz EPCG su Pobjedi saopštili da su se na taj potez odlučili zbog stimulisanja štednje i poručili da će popusti i dalje važiti za kupce, redovne platiše čija je mjesečna potrošnja ispod 500 KWh. Prema podacima EPCG, od ukupnog broja kupaca koji, prema posljednjem presjeku, redovno izmiruju obaveze (216.926), čak 183.761, odnosno 84,71 odsto, ima kontinuiranu potrošnju nižu od 500 KWh mjesečno.

Iako iz EPCG tvrde da nema ni govora o tome da je „Zlatni tim“ ukinut, ipak najmanje oko 15 odsto redovnih platiša struje ostaće nakon desetak godina bez popusta, pa će im samim tim računi biti uvećani za 13 odsto. S obzirom na to da se u julu i avgustu, tokom špica turističke sezone, uobičajeno povećava potrošnja struje u odnosu na prethodne mjesece, očekivano je da se poveća procenat redovnih platiša članova ,,Zlatnog tima“ sa potrošnjom većom od 500 KWh, koje očekuju uvećani računi.

Iz EPCG nijesu odgovoril, ni precizirali kolika je prosječna vrijednost računa od 500 KWh na koji se više neće primjenjivati popust. Novčana vrijednost računa zavisi od udjela utrošene električne energije u nižoj i višoj tarifi, a prema podacima do kojih je analizom došla Pobjeda, potrošači sa računima od oko 55 eura i većim će ostati bez popusta.

“Da ne bismo došli do situacije u kojoj bi nam poskupljenje ili restrikcije, kao u zemljama regiona, predstavljale prirodan izbor, dobro je da pravovremeno djelujemo: pametno kupujemo, a novom politikom popusta stimulišemo štednju kod naših kupaca”, kazali su iz EPCG za Pobjedu.

Odlukom o utvrđivanju popusta za električnu energiju distributivnih kupaca za period od 1. jula do 30. septembra ove godine, koju je Odbor direktora EPCG donio 6. jula, odobrava se popust za domaćinstva priključena na elektrodistributivni sistem, koje snabdijeva EPCG a koja su bez duga za utrošenu električnu energiju na kraju obračunskog perioda.

Popust od 13 odsto na vrijednost obračunate aktivne električne energije i mrežnih usluga, odobrava se članovima ,,Zlatnog tima“ sa mjesečnom potrošnjom ispod 500 KWh. Ostalim redovnim kupcima sa mjesečnom potrošnjom ispod 500 KWh odobrava se popust u visini od pet odsto na vrijednost obračunate aktivne električne energije i mrežnih usluga.

Nabavna cijena

Iz državne elektroenergetske kompanije su naveli da EPCG nabavlja električnu energiju po cijeni od 350 eura po MWh, a cijene za avgust idu i do 410 eura po MWh.

“Poređenja radi, količina električne energije koju smo tokom prošle godine na berzi plaćali 38 miliona eura, ove godine košta 107 miliona eura. Takođe, kada su u pitanju berze, na kojima nabavljamo nedostajuće količine, postoji ozbiljan problem u vidu mogućnosti da se javi nedostatak električne energije, što znači da EPCG, u takvim trenucima, ne bi mogla da je kupi, bez obzira na novac kojim raspolaže”, rekli su iz EPCG i dodali da su se s tim u vezi opredijelili za stimulisanje štednje tako što se popusti odnose na kupce čija je mjesečna potrošnja ispod 500 KWh.

“EPCG je, dakle, za period od 1. jula do 30. septembra tekuće godine, imala vrlo jasan izbor ili ćemo, novom politikom popusta, stimulisati štednju ili ćemo se opredijeliti za ono što nijedna ozbiljna evropska energetska kompanija ne radi: puko čekanje, uz nadu da će se problem u vezi sa energetskom krizom riješiti sam od sebe. Sigurni smo da smo odabrali ispravan način, kojim se, istovremeno, iskazuje i jasna namjera da se uspješno prevaziđe energetska kriza, ali i podsticanje štednje kod naših kupaca”, istakli su iz EPCG.
Region

Iz EPCG saopštavaju da bi energetska kriza, prema mišljenju relevantnih stručnjaka iz Evrope, mogla da potraje godinama, što znači da je za njeno prevazilaženje neophodno učešće svih segmenata društva i energetskih kompanija i državnih institucija i samih kupaca.

Predstavnici EPCG su podsjetili na neke primjere iz regiona.

“Vlada Hrvatske je, februarskim paketom mjera, ograničila rast cijene električne energije za domaćinstva na 9,6 odsto, iako je, u praksi, taj rast veći. U Sloveniji je, za period nakon trečeg kvartala, najavljen višestruki rast cijene za domaćinstva, u Sjevernoj Makedoniji je povećanje od 9,48 odsto za tu kategoriju kupaca prisutno još od početka tekuće godine, a u Albaniji se, s vremena na vrijeme, pribjegava restrikcijama. Dakle, u tim zemljama ne da se ne govori o popustima, nego i cijena električne energije raste”, kazali su iz EPCG.

Iako članovi ,,Zlatog tima“ sa potrošnjom većom od 500 KWh više neće imati popuste na računima za struju iz EPCG tvrde da „Zlatni tim“ i dalje postoji.

“Od ukupnog broja kupaca koji, prema posljednjem presjeku, redovno izmiruju obaveze (216.926), čak 183.761 (84,71 odsto) ima kontinuiranu potrošnju nižu od 500 KWh mjesečno. Od tog broja, 132.747 kupaca pripada „Zlatnom timu“, a 51.014 kategoriji ostali kupci”, redovne platiše.

S obzirom na to da „Zlatni tim“, prema posljednjem presjeku, broji 157.708 članova, jasno je da bi, prema tom presjeku, čak 84,17 odsto (pomenutih 132.747) članova „Zlatnog tima“ bilo obuhvaćeno novom politikom popusta – precizirali su iz EPCG.

“Zlatni tim”
Poređenja radi, kako navode iz elektroenergetske kompanije, prošle i pretprošle godine, u julu, avgustu i septembru postotak kupaca – redovnih platiša („Zlatni tim“ i ostali) čija je potrošnja bila niža od 500 KWh redovno se kretao između 80 i 90 odsto.

“Nema, dakle, ni govora o tome da je „Zlatni tim“ ukinut, tim prije što se iz navedene odluke Odbora direktora vidi da kupce koji pripadaju toj kategoriji, a imaju potrošnju nižu od 500 KWh, sljeduje popust od 13 odsto, dok je za ostale kupce, koji nijesu članovi „Zlatnog tima“, a imaju potrošnju nižu od 500 KWh, definisan popust od pet odsto”, rekli su iz EPCG i dodali da ostali članovi „Zlatnog tima“, oni sa potrošnjom većom od 500 KWh i dalje zadržavaju pravo na učešće u nagradnim igrama, preko kojih ostvaruju dodatne popuste i vrijedne nagrade.

“Gro kupaca – redovnih platiša je, dakle, obuhvaćen novom politikom popusta, čija je svrha, kao što je već rečeno, stimulisanje štednje”, saopštili su iz EPCG.

Predstavnici EPCG kada je riječ o samoj interpretaciji računa navode da je neispravno reći da su uvećani, budući da cijene za domaćinstva nijesu doživjele rast, nego se radi o tome da će se popust, u periodu od 1. jula do 30. septembra, odnositi na kupce čija potrošnja ne prelazi 500 KWh.

“I dok se u regionu, ali i u najrazvijenijim evropskim državama, sama cijena električne energije uvećava, a o popustima se i ne razmišlja, dotle se, u Crnoj Gori, sama cijena električne energije za domaćinstva ne dovodi u pitanje, u smislu da je na nivou iz vremena kada su i cijene na berzi bile višestruko niže, a novom politikom popusta se, ponavljamo, podstiče štednja, budući da, kao što je već rečeno, samo zajedničkim djelovanjem energetskih kompanija, državnih institucija i građana postojeća energetska kriza može biti uspješno savladana”, poručeno je iz EPCG.

Iz EPCG je nedavno Pobjedi saopšteno da potrošači ne moraju da brinu o redovnom snabdijevanju električnom energijom tokom ove godine. Ipak iz EPCG su pozvali kupce da štede električnu energiju zato što na berzi, osim visoke cijene, potencijalni problem može da bude i nedostatak električne energije.

Iz državne elektroenergetske kompanije poručili su i da do kraja ove godine ne razmišljaju o povećanju cijena struje, ali i upozorili da scenario u kome može doći do restrikcija i povećanja cijena prema krajnjim kupcima jeste potpuni izostanak padavina tokom četvrtog kvartala, odnosno izostanak proizvodnje iz hidroelektrana.
Izvor-CdM

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

MINISTARKA PROSVJETE, NAUKE I INOVACIJA OTVORILA SAVREMENI KABINET U SREDNjOJ STRUČNOJ ŠKOLI

Ministarka prosvjete Anđela Jakšić Stojanović i ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić sa svojim …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.