četvrtak , 29 septembra 2022
Početna / Vijesti / Društvo / Za sanaciju jalovišta Gradac utošeno 9,1 milion evra

Za sanaciju jalovišta Gradac utošeno 9,1 milion evra

Za sanaciju jalovišta bivšeg rudnika olova I cinka “Šuplje Stijene” u Gradcu utošeno je 9,1 milon evra, bez PDV-a. U ovaj iznos uračunat je iznos za projektovanje, nadzor nad izvođenjem radova, revizija glavnog projekta remedijacije, izradu neophodne tehničke dokumentacije, a na samu remedijaciju utrošeno je preko 8 miliona eura, bez PDVa. Projekat se finansira iz kredita Svjetske banke za uklanjanje crnih ekoloških tački u CG. Glavni projekat remedijacije flotacionog jalovišta Gradac kod Pljevalja, koji je sproveden u okviru projekta “Upravljanje industrijskim otpadom i čišćenje“, je pri samom kraju, odnosno završen je 80 odsto a radove su juče obišli ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, prof. dr Ratko Mitrović sa Milanom Gazdićem, v.d. direktora Agencije za zaštitu prirode i životne sredine i v.d. direktorom Direktorata za ekologiju, Dušanom Bugarinom.

„Ovdje je urađen veliki posao i pri kraju je izuzetno značajan projekat remedijacije jedne od velikih crnih ekoloških tačaka u Pljevljima i u Crnoj Gori, čijim će se završetkom zaustaviti odlivanje kisjelih voda u Ćehotinu koje su uništavale i rijeku i živi svijet u njoj, a posredno i građane Pljevalja“, naglasio je ministar Mitrović I podsjetio na ranije katastrofalno stanje na pomenutoj lokaciji ističući da je „80 odsto radova je završeno, ostalo je još da se postavi sloj humusa u visini od 20cm, nakon čega slijedi sadnja trave na ravnom dijelu deponije i na kosinama“.
Direktor Agencije za zaštitu životne sredine, Milan Gazdić saopštio je da je Agencija, kao implementacioni organ veoma zadovoljna što je projekat pri kraju. „Zadovoljan sam što ćemo poboljšati uslove života stanovnika Gradca i Pljevalja“, izjavio je Gazdić.
Na pitanje novinara o sanaciji problema kiselih voda iz bivšeg rudnika Šuplja stijena, ministar Mitrović je izjavio da je Ministarstvo ekologije otpočelo eksperiment, u saradnji sa CETI-jem i konsultantom iz Velike Britanije, kojim testiraju različite parametre, uslove i konstrukcione elemente u cilju dobijanja podataka neophodnih za planiranje i projektovanje sistema u punoj veličini, a koji bi trebalo da dovede do trajnog rješenja ovog problema. Tokom eksperimenta se kroz razne frakcije krečnjaka provlače kisjele rudničke vode sa visokim sadržajem metala koje izlaze iz starih okana u Šupljoj stijeni, i na taj se način provjera kako teče proces neutralizacije. Kako je ministar naveo, ako se eksperiment pokaže efikasan u laboratorijskim uslovima, biće sproveden i na samoj lokaciji, tj.u Šupljoj stijeni.

Ministar ekologije je obišao I deponiju šljake i pepela Maljevac, kaseta 2, gdje su prethodno završeni radovi koji nijesu prihvaćeni, jer je došlo do sušenja sadnica koje su u okviru projekta zasađene. Sadnice su zamijenjene po nalogu Agencije za zaštitu životne sredine i izvođač, Bemax, ima prema Agenciji obavezu održavanja sadnica i cijelog prostora godinu dana od dana prijema radova.

jalovište u Gradcuministar ekologiije jalovišta u Grdacu

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Pljevlja dobila novo izletište – Pametno jezero. Kovačević, ovo je samo jedan od naših ekoloških projekata

Predsjednik Opštine Pljevlja Rajko Kovačević i ambasadorka Republike Bugarske u Crnoj Gori Meglena Plugčijeva svečano su danas u otvorili …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.