četvrtak , 23 maja 2024
Početna / Vijesti / Ekonomija / ZAHTJEV ZA OPŠTINSKI DJEČIJI DODATAK PREDALA 1.942 RODITELJA

ZAHTJEV ZA OPŠTINSKI DJEČIJI DODATAK PREDALA 1.942 RODITELJA

Za primanje opštinskog „dječijeg dodatka“ u Pljevljima se prijavilo 3.300 djece. Prijavljivanja se nastavljaju i u novembru, a podaci koji stižu sa terena govore da je djece manje nego što je pokazivala evidencija Centra za rad i socijalno staranje u julu mjesecu, kada je bilo 3.400 mališana. 

-Roditelji koji su podnijeli zahtjev u oktobru, stiču pravo na finasijsku podršku počev od 1. novembra. Za novembar mjesec će se iz Budžeta Opštine isplatiti 102.060 evra, kazala je sekretarka za kulturu, socijalna i druga pitanja, Sanja Đondović uz objašnjenje da je u oktobru podnijeto 1.942 zahtjeva od strane roditelja. 

Prema riječima Đondovićeve, broj djece koja će primati nakadu od lokalne uprave u iznosu od 30 evra, biće značajno veći. 

-Predato je 1.942 zahtjeva, ali će prema oktobarskim prijavama nakanada biti isplaćena za 3.300 djece, kazala je Đondovićeva i istakla da se u novembru očekuje značajan broj novih zahtjeva. 

-Prema nepotpunim podacima u novembru je predato već oko 50 zahtjeva, kazala je Đondovićeva. 

Zanimljivo je da u prosjeku, po jednom roditeljskom zahtjevu, ima manje od dvoje djece. U lokalnoj upravi kažu da su pojedini roditelji predali za jedno djete, a da imaju dvoje ili jedno punoljetno djete, tako da se ne može govoriti o broju djece u pljevaljskim porodicama. 

Odluka o mjesečnoj finasijskoj podršci porodicama sa djecom je donijeta krajem septembra u pljevaljskom lokalnom parlamentu, a od 17. oktobra se krenulo u prikupljanje zahtjeva, kako bi mališani iz opštinskog budžeta u novembru mogli da dobiju 30 evra. Prilikom usvajanja budžeta za ovu godinu, donijeta je budžetska stavka da se ove godine izdvoji 440.000 evra za naknade u septembru, oktobru, novembru i decembru. Kako je odluka donijeta kasnije i kako je potrebno za novembar izdvojiti 110 hiljada umjesto 102 hiljade, preko 200 hiljada evra za ovu namjenu u ovoj godini će ostati nepotrošeno. Svakako, u narednoj godini će se ustabiliti primanje ove naknade, koja za zilj ima podizanje nataliteta u pljevaljskoj opštini. 

Izvor-pljevlja.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Brkovića htjeli za čuvara firme koju je urušio

Privredni sud poništo je svoje ranije rješenje kojim je prihvatio zahtjev stačajnog upravnika “Vektre Jakić” …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.