ponedeljak , 25 septembra 2023
Početna / Vijesti / Ekonomija / Zaključana gradska kasa u Pljevljima: Budžet kasni, socijalna davanja obustavljena

Zaključana gradska kasa u Pljevljima: Budžet kasni, socijalna davanja obustavljena

Od aprila prošle godine nema jednokratnih pomoći, kasne i naknade bračnim parovima, a gerentodomaćice rade već treći mjesec po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima.

Dok se čeka na usvajanje budžeta za ovu godinu, u Pljevljima se gomilaju brojni problemi, a, kako saznajemo, od aprila prošle godine nema ni jednokratnih pomoći. Jedan od razloga za kašnjenje u isplati je i to što su lokalni izbori umjesto u junu odloženi za oktobar, a u ovoj godini budžet nije usvojen pa ova davanja nije moguće realizovati.

Takođe, još nije raspisan javni poziv za davanje sredstava bračnim parovima za vještačku oplodnju. U lokalnoj upravi kažu da je ovaj projekat izuzetno uspješno sproveden prošle godine, ali i priznaju da je javni poziv već trebalo raspisati.

Tokom prošle godine novac je za ovu svrhu dodijeljen za pet bračnih parova. Jedna beba je već rođena a druga je na putu. Za preostala tri bračna para nemamo informacije – kazali su nam u lokalnoj upravi i pojasnili da je za tu namjenu opredijeljeno oko deset hiljada eura.

Prošlogodišnjim budžetom je bilo predviđeno dvadeset hiljada eura, a potom je oktobarskim rebalansom taj iznos uvećan za deset hiljada. Bračni parovi nemaju ograničenja, kada su u pitanju godine starosti i broj urađenih vantjelesnih oplodnji. U lokalnoj upravi kao jedino ograničenje navode da se od bračnih parova traži da prvo koriste klinike u Crnoj Gori, a potom da pokušaju i u inostranstvu.

– Očekivali smo veće interesovanje u prošloj godini. Ove godine neophodno je usvojiti budžet a potom će se raspisati i javni poziv na koji će se prijavljivati zainteresovani bračni parovi – navode iz lokalne uprave.

Neusvajanje budžeta za tekuću godinu može da ometa i rad Narodne kuhinje „Pljevlja“ koja neće moći u aprilu da dobije sredstva iz lokalnog budžeta, već će isključivo morati da se snalazi kod donatora.

Iz istih razloga i gerentodomaćice rade već treći mjesec po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima. Pritom mnoga stara lica čekaju zaposlenje novih gerentodomaćica kako bi dobili pomoć ove službe.

Trenutno 14 gerentodomaćica pruža pomoć za 102 stara lica. Oko 15 starih lica čeka da se uključe u ovaj program – kažu u lokalnoj upravi i pojašnjavaju da se broj starih lica koji čekaju na pomoć gerentodomaćica stalno mijenja.

Predsjednik Opštine Pljevlja Rajko Kovačević je nedavno saopštio da će budžet usvajati nova većina u pljevaljskom lokalnom parlamentu, kao i da su opštinske službe pripremile nacrt budžeta za ovu godinu. Kada će se ipak konstituisati novi saziv lokalnog parlamenta zavisi i od Ustavnog suda koji još nije odlučio po žalbi Demokratske partije socijalista, Bošnjačke stranke i Socijaldemokrata na izborne rezultate od 23. oktobra prošle godine.

Na prošlogodišnjim lokalnim izborima došlo je do promjene većine u lokalnom parlamentu, pa koalicija koju okuplja DPS je osvojila svega devet odbornika, dok je do izbora imala 19. U novom sazivu Demokratski front će imati 12 mandata, dok će Demokratska Crna Gora i pokret Evropa sad imati po četiri odbornika. Dva odbornika će imati Pokret za Pljevlja a po jedan odbornički mandat Ujedinjena Crna Gora, SNP i URA.

Zarade povećane na 530 eura

Četrnaest gerentodomaćica će za mart dobiti uvećanu zaradu. U lokalnoj upravi tvrde da su se na takav potez odlučili jer su tokom prošle godine uvećane zarade i zaposlenim u lokalnoj upravi.

– Dosad je zarada gerentodomaćica iznosila 450 eura, a za mart će im biti uvećane na iznos od 530 eura – saopštili su iz lokalne uprave dodajući da će po usvajanju budžeta gerentodomaćice umjesto ugovora o povremenim i privremenim poslovima imati opet ugovore o radu na određeno.

Izvor-dan

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Aligrudić: Pitanje eventualnog ukidanja doprinos zahteva analizu na svim nivoima

Vršilac dužnosti direktora Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Ranko Aligrudić je, komentarišući najave o mogućem ukidanju doprinosa …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.