utorak , 28 novembra 2023
Početna / Vijesti / Društvo / Zaposleni pljevaljske Narodne biblioteke: Direktorica Bajčeta obesmislila postajanje Savjeta

Zaposleni pljevaljske Narodne biblioteke: Direktorica Bajčeta obesmislila postajanje Savjeta

Ne želim da komentarišem optužbe. Biblioteka ima brojne aktivnosti i čitav njen rad je javan – kazala je Đina Bajčeta za „Dan“

U Javnoj ustanovi Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ u Pljevljima odnosi između zaposlenih i direktorice Đine Bajčete iz dana u dan se komlikuju. Član Savjeta ove javne ustanove u ime zaposlenih Danko Radovanović kaže da direktorica svojim postupcima ozbiljno urušava ugled biblioteke, te da se zbog brojnih problema odlučio da javno progovori. Radovanović napominje da se prethodnih godina na rad i postupanje Bajčete žalio bivšem predsjedniku Opštine Igoru Goluboviću, te da direktorica već godinu dana sabotira rad Savjeta, tako što se sjednice ne održavaju.

Već skoro godinu dana nije održana sjednica Savjeta čime je povrijeđen član 5 Poslovnika o radu Savjeta JU biblioteka „Stevan Samardžić“, u kome je eksplicitno navedeno da se sjednica Savjeta održavaju po potrebi, a najmanje jednom u roku od 90 dana. Zadnja sjednica održana je 8. aprila 2022. godine – kaže Radovanović za „Dan“ i ističe da i kada se održavaju sjednice Savjeta direktorica Đina Bajčeta vrši zloupotrebe, jer uzima ulogu presjedavajućeg iako na to nema pravo.

– Kao članu Savjeta uskraćeno mi je pravo da moja pitanja, koja su se ticala finansijskog poslovanja biblioteke, uđu u zapisnik i budu evidentirana u pisanoj formi, kao i odgovori na njih. To pravo uskratila mi je lično direktorica Đina Bajčetić, koja je na taj način izašla iz okvira svojih zakonskih ovlašćenja tako što je na sjednici preuzela ulogu predsjednika Savjeta čime je povrijedila član 8 Poslovnika o radu Savjeta – tvrdi Radovanović i dodaje da se u zapisnik unose samo oni podaci koji odgovaraju direktorici.

On pita i ko je donio odluku, ako se Savjet nije sastajao, da se za grijanje prostorija Narodne biblipoteke izdvoji 13.397 eura, a zbog lošeg grijanja, kako naglašava Radovanović, čitaonica je zimus bila prazna.

–Direktorica Bajčeta nikada nije održala sastanak sa zaposlenima u biblioteci, a nije ih nikada ni pitala za mišljenje iako se radi o licima iz struke. Razumijem da se Bajčeta ne razumije u rad biblioteke, jer je prvi put u nju došla 2015. godine kada je izabrana za direktoricu. Međutim, ovde postoje ljudi koji znaju posao i treba da se konsultuje sa njima – naglašava Radovanović.

Optužbe Radovanovića direktorica biblioteke Đina Bajčetić nije željela da komentariše. U kratkoj izjavi za „Dan“ ona je kazala da je rad JU Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ javan i da je svima u Pljevljima jasno koliko ona uspješno radi.

– Ne želim da komentarišem optužbe. Biblioteka ima brojne aktivnosti i čitav njen rad je javan – kazala je Bajčeta.

Više potrošeno na putovanja nego na kupovinu knjiga

Danko Radovanović naglašava da zaposleni u Narodnoj biblioteci direktorici Đini Bajčeti posebno zamjeraju način trošenja novca sa kojim ova javna ustanova raspolaže. On ističe da se jako malo sredstava troši na obogaćivanje knjižnog fonda biblioteke.

– Za službena putovanja u Crnoj Gori potrošeno je preko 700 eura. Za putovanja u inostranstvo 1.736 eura. Sa druge strane, za nabavku knjiga potrošeno je 2.444 eura. Znači više novca potrošeno je za putovanja nego za nabavku knjiga – ističe Radovanović i dodao da je za dječje odjeljenje kupljena svega 41 knjiga.

Izvor-dan

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Moguće nevrijeme, povećana operativna spremnost

Na osnovu izvještaja Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore, Direktorat za zaštitu i spašavanje …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.