nedelja , maj 22 2022
Početna / Vijesti / Ekonomija / Zaposleni u RTV Pljevlja čekaju isplatu tri plate

Zaposleni u RTV Pljevlja čekaju isplatu tri plate

Zaposleni u lokalnim ali i drugim preduzećima i ustanovama u Pljevljima sve češće primaju plate sa zakašnjenjem od nekoliko mjeseci. Plate najčešće kasne usled dugovanja preduzeća i ustanova Upravi prihoda i carina po osnovu poreza i doprinosa. Sa druge strane Uprava prihoda i carina rigorozna je u naplati svojih potraživanja, pa su i blokade računa javnih preduzeća i ustanova sve češće, a u čitavoj priči zaposleni su oni koji ispaštaju.

Zaposlenima u lokalnom javnom servisu Radio televiziji (RTV) Pljevlja prije nekoliko dana isplaćena je januarska plata. Usled neplaćenih poreza i doprinosa RTV Pljevlja je početkom ove i tokom prošle godine u više navrata bila pod udarom prinudne naplate poreza i doprinosa od strane Uprave prihoda i carina.

-Isplaćena nam je januarska plata ali još uvijek nam se duguju tri zarade. Zaposlenima jako teško pada to što isplata zarada nije redovna.Velike su pauze između isplaćenih plata koje inače nijesu velike. Eto, prije nekoliko dana dobili smo januarsku platu, a prije dva mjeseca primili su decembarsku. Znači dva mjeseca su zaposleni živjeli od decembarske plate koja je isto bila u kašnjenju – kaže za „Dan“ Vanja Janjušević glavna urednica u RTV Pljevlja.

 U lokalnom preduzeću „Čistoća“ donedavno je situacija sa isplatom zarada bila uredno ali, kako saznjemo, tamo tek slijedi kašnjenje plata. Naime, Uprava prihoda i carina nedavno je pokrenula prinudnu naplatu duga po osnovu poreza i doprinosa, pa je nračun preduzeća „Čistoća“ u blokadi na iznos od 109.000 eura. Usled toga zaposlenima još nije isplaćena aprilska zarada.-Tačno je da nije isplaćena aprilska zarada jer nam je račun u blokadi. Mi preduzimamo sve mjere kako bi se što prije stvorili uslovi zua isplatu aprilske zarade- kaže za „Dan“ Saša Ječmenica izvršni direktor JP „Čistoća“.

Uprava prihoda i carana prije mjesec dana blokirala je i račun Srednje stručne škole na iznos od 56.000 eura. Dug je namiren, a potom je stigla nova blokada računa na iznos od 112.000 eura. U takvim okolnostima profesori u ovoj najvećoj pljevaljskoj srednjoj školi još nisu dobili aprilsku zaradu.

Usled teškog poslovanja i velikih dugovanja po osnovu poreza i doprinosa, odnosno čestih prinudnih naplata i blokade računa, zaposleni u lokalnom preduzeću „Grijanje“ tek su primili februarsku zaradu,a njihove kolege u preduzeću „Vodovod“ tek su dobili platu za mart.

Žalili se na Eldina Katanu pa dobili novu blokadu računa

Iz „Čistoće“, kao i iz drugih javnih ustanova kojima su često računi u blokadi nedavno su se žalili na direktora pljevaljske filijale Uprave i prihoda i carina Eldina Katanu da sprovodi rigorozne mjere u naplati dugova. Iz preduzeća „Čistoća“ su čak tražili od Uprave prihoda i carina da Katanu izuzmu iz posla kada je u pitanju ovo preduzeće.

I dok su se iz Čistoće žalili na Katanu iz Uprave prihoda i carina satigla je nova blokada računa. Ovog puta slijedi sveukupna naplata duga za poreze i doprinose u iznosu od 306.000 eura. Potpisnik i novog rešenja je Eldin Katana.

Tako da će očigledno blokada računa preduzeća Čistoća potrajati znatno duže nego što se nadao direkor Saša Ječmenica.

Izvor dan.co.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

nikola i lucic izdvojena

POTPISIVANJEM UGOVORA IZMEĐU EPCG I UPRAVE JAVNIH RADOVA ZAPOČETA REALIZACIJA PROJEKTA TOPLIFIKACIJE PLJEVALJA

Danas je u prostorijama TE “Pljevlja” (TEP) potpisan ugovor između Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i Uprave …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *