petak , jul 23 2021
Početna / Život / ZAPOŠLJAVANJE: FOTOGRAFIJA NA FEJSU VAŽNIJA OD BIOGRAFIJE?!

ZAPOŠLJAVANJE: FOTOGRAFIJA NA FEJSU VAŽNIJA OD BIOGRAFIJE?!

posao facepgPoslodavci više ne kriju da, osim radne biografije i motivacionog pisma, kod kandidata gledaju i profil Fejsbuku. Muškarci čije su slike ocenjene kao atraktivnije, dobili su čak 40 odsto više ponuda za posao

Na putu do posla mnoštvo je skrivenih prepreka, a jednu lako možete da preskočite. Reč je o fotografiji na Fejsbuk profilu. Poslodavci više ne kriju da, osim radne biografije i motivacionog pisma, kod kandidata gledaju i profil na najpopularnijoj društvenoj mreži. Koliko je to važno pokazali su naučnici sa Univerziteta u Gentu.

Istraživači su poslali 2.000 lažnih prijava za posao, uz koje su stavili link za lažni profil na Fejsbuku. Prethodno su volonteri ocenjivali fotografije muškaraca po atraktivnosti. Prilikom slanja prijava, vodilo se računa da biografije kandidata budu identične u pogledu obrazovanja i sposobnosti, a jedina razlika je atraktivnost Fejsbuk profila. Zaključak je premašio očekivanja naučnika, jer su muškarci čije su slike ocenjene kao atraktivnije, dobili čak 40 odsto više ponuda za razgovor za posao. Efekat je posebno izražen ako u komisiji sedi žena i kad je reč o zanimanjima za koje je potreno visoko obrazovanje.

Najbolje su prošle fotografije na kojima se kandidat smeška, a u pozadini je nebo, dok su najgore ocenjeni muškarci koji sede na klupi u parku, sa prekrštenim rukama, smrknutog lica.

Izvor:novosti.rs

About Tanja Mladenovska

Pogledajte i

46897210_10218257908422996_873608824886394880_n

Slavka Maksimović: Borbenost u životu i na tatamiju

Pregršt medalja, priznanja i odlikovanja nanizale su se tokom četrdeset godina sportske karijere naše sugrađanke …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *