četvrtak , 29 septembra 2022
Početna / Vijesti / Društvo / Žarković iz CDPR posjetio Sekretarijat za društvene djelatnosti

Žarković iz CDPR posjetio Sekretarijat za društvene djelatnosti

Sekretar Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR) Domagoj Žarković posjetio je Sekretarijat za društvene djelatnosti i Kancelariju za mlade i prevenciju narkomanije i bolesti zavisnosti u Pljevljima. Tom prilikom sa sekretarkom Sekretarijata za društvene djelatnosti Opštine Pjevlja Eminom Salihović i šeficom Kancelarije za mlade i prevenciju narkomanije i bolesti zavisnosti u Pljevljima Milicom Marjanović razgovarano je o primjeni Zakona o ograničavanju upotrebe

duvanskih proizvoda, kao i stanju oko pušenja i koliki je to problem među učenicima u pljevaljskim osnovnim i srednjim školama. Takođe su predstavljena iskustva iz rada našeg Društva, normalno najviše po pitanju borbe protiv konzumiranja duvanskih proizvoda, čije posljedice odnose u Crnoj Gori veliki broj života. Godišnje blizu 2000 osoba u Crnoj Gori umire od kancera i bolesti srca i krvnih sudova i to samo kao posljedice pušenja.

Stoga je dogovoreno da se na početku nove školske godine zajednički obiđu pljevaljske osnovne i srednje škole i na licu mjesta na predavanjima i razgovorima sa učenicima ukaže na štetnosti konzumiranja duvanskih proizvoda.

Inače posjete ovakve prirode od strane predstavnika CDPR-a su postale posljednjih godina uobičajene početkom školske godine. Tom prilikom učenike osnovnih i srednjih škola upoznajemo sa opasnostima koje nastaju konzumiranjem duvana, a poseban akcenat uvijek stavljamo na neophodnost preventivnog rada u osnovnim i srednjim školama.

u školskom uzrastu i koliko štetno i nepovoljno pušenje utiče na mladi organizam, pogotovo u toj fazi razvoja ličnosti.

Kod nas nažalost u osnovnoj školi već počinje da se puši, da bi kasnije u srednjoj školi taj procenat bio previsok u odnosu na ostale razvijene evropske zemlje. Primjećena je pored konzumiranja alkohola i upotreba narkotika, ali naravno u mnogo manjem obimu. Pušenje duvana je ustvari najranija, najrasprostanjenija i društveno najprihvatljivija „loša navika” čovjeka uz epitet da je to „jeftino i legalno drogiranje”. U XX stoljeću agresivno se razvija industrija duvana koju prati veliko povećanje broja pušača zahvaljujući jednim dijelom i agresivnom marketingu, tako da početkom XXI stoljeća u svijetu duvan puši milijarda muškaraca i oko 500 miliona žena. Pušenje duvana u razvijenim zemljama se smanjuje, a povećava se u nerazvijenim i zemljama u razvoju. Svaka popušena cigareta skraćuje životni vijek za 5 do 15 minuta, tako da pušač prosječno živi 10 – 15 godina kraće od nepušača.

Svi odlično znamo da je po novom Zakonu o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, ali i prvom donesenom prije sedamnaest godina i Zakonima o njegovim izmjenama i dopunama iz 2011, 2012 i 2016. godine, pušenje potpuno zabranjeno u školskim i vaspitnoobrazovnim ustanovama. Ali ko to poštuje?

Zajednički zaključak je da se na razvijanju kulture mladih i njihovih aktivnosti mora raditi u okviru različitih nivoa prevencije, što znači da se preventivno djeluje i spriječe sve pojave i ponašanja koja dovode do pušenja, narkomanije i alkoholizma. Kancelarija CDPR-a, kao i Kancelarija za mlade i prevenciju narkomanije i bolesti zavisnosti u Pljevljima moraju stoga biti otvorene i dostupne svim građanima u smislu pružanja informacija, savjeta ili razmjene iskustava.

Apel na sve, ne samo na mlade, je da ne počinju nikada pušiti ili koristiti drogu, a ukoliko su već pušači da ostave pušenje kako bi sačuvali zdravlje i živjeli punim plućima, što je pored svega sigurno daleko najvažnije u životu.

 

 

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

ROVČANIN: IDEMO LJUDI DA ZAVRŠIMO TOPLIFIKACIJU GRADA

U svom obraćanju, Predsjednik opštinskog odbora Demokrata u Pljevljima i nosilac koalicione izborne liste “Idemo …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.