subota , 20 aprila 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Zašto iako je najavila opština Pljevlja ne stimuliše preduzetništvo

Zašto iako je najavila opština Pljevlja ne stimuliše preduzetništvo

 

Opština Pljevlja dvije godine nije raspodijelila nepovratna novčana sredstva za podršku i podsticaj razvoju preduzetništva i turizma i razvoj ženskog preduzetništva NVO dok se u nekim većim opštinama u Crnoj Gori već raspisuje treći konkurs za podršku preduzetnicima. Iz NVO “LEGALIS” tvrde da je neshvatljivo da dvije godine opština Pljevlja nike raspisala konkurs  za razvoj preduzetništva I pozivaju da to urade u što kraćem vremenskom roku.

Iz “Legalisa” podsjećaju da je sredinom 2019.godine opština  raspisala dva konkursa za podršku preduzetništvu u iznosu od 10.000 evra ali opštinska komisija za raspodjelu sredstava tek u februaru 2019. Utvrdila da ne može donijeti pravno valjanu odluku o raspodjeli jer nisu jasno uređeni uslovi, kriterijumi, postupak raspodjele sredstava, niti su obrasci za podnosenje predloga biznis planova usaglašeni sa pozitivnim kriterijumima na osnovu kojih se vrši raspodjela sredstava.

– Postavlja se pitanje kako je mogla biti usvojena takva odluka o raspodjeli sredstava ako istom odlukom nijesu jasno definisani uslovi i kriterijumi raspodjele novčanih sredstava. Ovim činom učesnici konkursa koji su uredno i blagovremeno  konkurisali su “izigrani”. I tokom 2020.godine opština nije raspisala javni konkurs, te ih stoga pozivamo da u što kraćem vremenu i bez odlaganja raspišu novi konkurs za 2021.godinu.

Opština Pljevlja bi trebala na razne načine da stimuliše razvoj preduzetništva, a pogotovo razvoj ženskog preduzetništva a ne sa vjerovali ili ne, punih 10.000 evra, od čega je za Žensko preduzetništvo bilo namjenjeno 4000 evra i 6000 evra za preduzetništvo i turizam. Potrebno je i da se stimulišu mladi da pokrenu sopstveno preduzetništvo ili razviju već postojeće, kako bi se smanjio broj mladih koji napuštaju našu opštinu –rekao je Miloš Ostojić, predsjednik NVO Legalis dodajući da su ranije opštini Pljevlja podnosili inicijativu da se otvori radni prostor za mlade koji žele da pokrenu sopstveni biznis, ali takva inicijativa nije naišla na razumijevanje nadležnih u lokalnoj samoupravi.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Učenici Srednje stručne škole na usavršavanju u Španiji

Grupa učenika Srednje stručne škole Pljevlja odjeljenje IV2 – Tehničar za kompjutersko upravljanje i konstruisanje …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.